Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rådjur dödar oftare

Antalet rådjursolyckor har ökat kraftigt i Jämtlands län de senaste tio åren. En färsk undersökning visar dessutom att fler människor dör som en följd av rådjursolyckor.

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har sammanställt statistik för trafikolyckor som orsakats av rådjur under åren 2003 till 2012. Sammanställningen visar att antalet olyckor där rådjur är inblandade har ökat i Sverige och att kostnaderna för samhället år 2012 var mer än en miljard kronor.

Totalt står rådjursolyckorna för 75 procent av alla viltolyckor i Sverige och antalet är mellan 30 000 och 36 000 varje år. Jämtland är ett av de län där olyckorna med rådjur har ökat allra mest.

Från 2003 till 2012 ökade antalet rådjurskollisioner i länet med mer än 100 procent. Bara tre andra län hade en större ökning. Antalet olyckor 2012 var drygt 600 år 2012 medan antalet år 2003 var cirka 300. Samtidigt har antalet rådjursolyckor gått ner i Jämtlands län från toppnoteringen år 2007 då antalet var drygt 700.

En annan slutsats som VTI kommer fram till är att antalet dödsfall och personskador i samband med rådjursolyckor tidigare har underskattats. Anledningen är enligt myndigheten att den officiella olycksstatistiken enbart räknar olyckor där ett fordon har haft en direkt kollision med ett rådjur. Statistiken tar alltså inte med skador och dödsfall där en bil exempelvis har väjt för ett rådjur.

VTI:s sammanställning visar att betydligt mer än dubbelt så många människor omkommer eller drabbas av svåra skador i samband med rådjursolyckor jämfört med vad som tidigare har rapporterats.