Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radiostyrda björnar satte hundar på prov

Det är svårt att säga hur en hund skulle reagera på ett björnmöte.

En uppstoppad nalle kan i alla fall ge en fingervisning.

– Det här är en bra indikator på vad man kan förvänta sig av sin hund, menar Sten-Åke Rönnqvist, som höll i lördagens hundtestning i Lillänge.

Sten-Åke Rönnqvist, Söderhamn, har konstruerat den radiostyrda björnen som i lördags rullade omkring i Lillänge.

Han är själv jägare sedan 1968 och säger att metoden har visat sig fungera.

– Det har hört av sig jägare till mig som har testat det här; dom har fått samma reaktion från hunden under en verklig träff som under testet, berättar Rönnqvist.

För att skapa en trovärdig situation använder han filtar från djurparker, som hängs på björnen. Därefter släpps hunden fri och ägaren kan analysera beteendet.

– Det man framförallt inte vill är ju att hunden går fram och drar med sig björnen tillbaka till husse eller matte, säger Rönnqvist.

– Det är väldigt olika hur hundarna reagerar. En del kan vara väldigt modiga, det beror helt på psyket.

Många länsbor hade uppmärksammat lördagens event och fanns på plats för att testa sina hundar på björn och även på vildsvin. Jörgen Persson, Husås, hade med sig sin 9-åriga tik och älgchampion Ila till Lillänge. Efter ett kort samtal med Sven-Åke Rönnqvist släpptes Ila i väg.

Och verkade inte alls särskilt nyfiken på den där björnen i skogsdungen. Efter att ha först sprungit en bit i riktning mot björnen, vek hon av för att istället ägna sig åt att lukta i dikeskanten.

– Det är tydligt att hon har respekt. Men hon verkar inte särskilt intresserad, kommenterar Sven-Åke Rönnqvist.

Ila skäller vanligtvis väldigt bra på älg, men förhöll sig helt tyst i det här "björnmötet".

– Men det är så här det är. För vissa hundar är det bara älg som gäller, konstaterar Rönnqvist.

Det var inte bara jakthundar som fanns på plats i Lillänge i lördags. Även folk med helt vanliga familjehundar fick möjlighet att testa sin hund.

– Det är ju väldigt intressant för dom som är ute och plocka bär. Då kan det vara bra att veta hur hunden skulle reagera vid ett björnmöte, menar Rönnqvist.