Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Radiosänd debatt med fokus på jobb för unga

Arbetsmarknaden, miljön och skolan låg i fokus när de politiska ungdomsförbunden i går stred om Bergselevernas sympatier under den radiosända debatten på Mediacenter i Svenstavik.

I publiken på Mediacenter fanns i går ett knappt hundratal niondeklassare, SFI-elever och gymnasister. Och även om det inte var speciellt många som tog tillfället i akt att ställa de politiska ungdomsförbunden mot väggen, räckte många upp handen på moderatorns fråga om de är intresserade av politik.

– Den här debatten och informationen som partierna lämnar är viktig. Det arrangerades en liknande paneldebatt vid valet för fyra år sedan och eftersom eleverna här inne ska delta i skolval 2010 ville vi upprepa evenemanget från 2006, säger Anna Kvarneland, samhällslärare på Bergs gymnasium.

Debatten mellan de politiska ungdomsförbunden handlade till stor del om arbetsmarknaden. Alla var rörande överens om att det behövs fler arbetstillfällen, framför allt för ungdomar. Men förbunden var inte lika överens om hur fler jobb ska skapas.

– Det är viktigt att ge förutsättningar för att fler vågar starta egna företag. Och för att unga ska ha en chans att komma in på arbetsmarknaden är det rimligt att de får en lägre ingångslön jämfört med äldre med mer erfarenhet, säger Linnea Svensson, CUF.

Emil Burman, SSU:s representant, tycker däremot inte att förslaget med lägre lön är rätt väg att gå.

– Även om de unga kommer få halva lönen kommer kostnaden för mat och hyra vara lika hög. Hur ska det gå ihop? säger han.

Vidare diskuterade representanterna från ungdomsförbunden utbildning och huruvida det ska vara frivilligt att läsa teoretiska ämnen på gymnasiet. LUF:s Ragnar Moberg anser att det borde vara upp till var och en om de vill läsa svenska, matte och andra teoretiska ämnen. Han fick medhåll från de övriga allianspartierna, men inte från de rödgröna.

– Det är svårt för en 14-, 15-åring att veta vad hon eller han ska göra resten av livet. De teoretiska ämnena bör därför vara obligatoriska så att alla har samma möjlighet att studera på högskola senare i livet, säger Ung vänsters Signe Sandqvist.

Som en avslutande diskussionspunkt behandlade ungdomsförbunden miljöfrågan. De rödgröna fick kritik för förslaget att införa kilometerskatt och höjd bensinskatt. Men Miljöpartiets Alf Lundin, som för övrigt inte ingår i något ungdomsförbund men som i sista sekund hoppade in i stället för sin yngre kollega i Grön ungdom, hade svar på tal:

– Vi berättar i alla fall hur det blir. Alliansen kommer med flera förslag utan att i klartext berätta hur de tänkt sig, säger han.