Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rådhusägare Lindberg

Under vinjetten "Gammalt om nytt" kommer författaren Erik J Bergström, Östersund, i ett antal artiklar bland annat att berätta om grosshandlare N. O. Näs och hans bröder, Jonas Petterson och Johan Lindberg.

Erik J Bergström föddes 1930 i Glöte, Linsells socken. Han blev skogsarbetare vid 13 år, från sitt 16:e var han "postis" i 45 år, först tio år i Stockholm därefter på flera platser i landet.

Erik J är sedan länge bosatt i Östersund och där även ideellt verkande skribent om länets kulturhistoria med arkivforskning som grund.

Johan Lindberg köpte 1864 en stor gård i Östersund. Han etablerade stadens andra fotografiateljé samt kramhandel för järnvaror. Ett par år senare hyrde han ut en sal och två rum till husvilla rådstufvurätt och stadsfullmäktige. Där blev de så kvar ända tills rådhuset stod färdigt 1912. Men staden blev ägare till gården 1874 och den blev därefter följdriktigt kallad Stadsgården.

Den var belägen på platsen för det före detta rostiga polishuset, som nu blivit inhyrt av landstingets barn- och ungdomshabilitering. Lindberg skulle väl egentligen kunna benämnas som den ende private rådhusägaren i Östersund.

Han var en av tre bröder som alla ägde flera och stora fastigheter i staden, Jonas Pettersson och Nils Olof Näs hette de övriga. De var framgångsrika trävaruhandlare och så blev även Lindberg.

Det tog dock slut när han 1881 överkördes av tåget. Dessförinnan hann han 1867 fotografera sin gård, den ligger till höger om Residenset och bestod av stor fastighet vid Köpmangatan och den så kallade Fyrkanten nedanför.