Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänstens nya tillskott – sex stora livbåtar

För att kunna undsätta nödställda passagerare, om exempelvis ett trafikflygplan måste nödlanda i vattnet, har räddningstjänsten i Jämtland fått sex stycken stora livbåtar till sitt förfogande. Båtarna, som rymmer tio personer styck, kan hålla många fler flytande genom handtag på sidorna.

Den första båten levererades redan i somras och den sjätte kommer till räddningstjänsten de närmaste dagarna. När alla båtarna är på plats räcker de till för att hålla alla passagerarna flytande om exempelvis ett passagerarplan skulle behöva nödlanda på vattnet.

– Tidigare hade vi räddningsbåten på F 4 till hjälp om en olycka skulle vara framme, men när den försvann så har vi bara haft räddningstjänstens egen båt i Badhusparken om något skulle hända. Med de här sex räddningsbåtarna kan vi lätt komma ut till olycksplatser även i andra vatten, där olyckan kan vara framme.

Det säger Lars Askrud på räddningstjänsten, som har skött upphandlingen av de nya båtarna. Två av båtarna kommer att finnas i ambulanshelikopterns hangar. Två kommer att tillhöra polishelikoptern och en ska räddningstjänsten ha som utrustning i räddningsbåten och den sjätte ska tillhöra ytbärgarna.

– Det kommer att kännas mycket tryggare nu när vi har tillgång till livbåtarna, säger Lars Askerud.

– När livbåten kastas ut, exempelvis från en helikopter, rycker man i en repända, som gör att en laddning av tryckluft blåser upp båten.

Det har ingen betydelse vilken sida den hamnar på i vattnet, upp eller ner ser likadant ut. I livbåten finns sjukvårdsutrustning, flytankare och paddel. Varje båt kan ta tio personer men många fler kan hålla sig flytande genom livbåtens handtag på sidorna.

– Det är inte meningen att de nödställda ska tillbringa någon längre stund i båten eller runt om, utan vi räknar med att snabbt kunna undsätta dem, säger Askerud.

De nya räddningsbåtarna är cirka tre meter i diameter och kostar ungefär 12.000 kronor styck.

– Varje omladdning av en livbåt kommer att gå på 3000 kronor.

Helikopterpiloten på landstingets räddningshelikopter, Bengt-Inge Thagg säger att livbåtarna är mycket välkomna.

– Förr eller senare kommer de att behövas. Tänk om vi haft dem när det äldre paret gick ner sig på Gevsjön i fjol. Vid ett sådant tillfälle skulle det vara perfekt att kunna kasta ner en livbåt. Båten går också att driva mot den nödställda med hjälp av rotorbladen på helikoptern, säger Bengt-Inge Thagg.

Han berättar också att det just nu är den lugnaste perioden på året för besättningen på ambulanshelikoptern.

Sedan börjar larmen bli fler vid jultid och sportlov. Vid påsk har vi som mest att göra med 10-15 larm om dygnet.

Hittills i år har helikoptern haft 850 larm och cirka 1000 patienter har blivit fraktade till sjukhuset med den.