Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänsten kallades till rektorn

Larm, dörrstängare och utrymningsstegar saknas. Bäckedals folkhögskola har en lång lista att bocka av innan byggnaderna är brandsäkra.

Annons

När räddningstjänsten i Härjedalen gjorde en tillsyn i mitten av november upptäcktes en rad brister på skolan. Framför allt saknas systematiskt brandskyddsarbete och dokumentation.

Kontinuerligt arbete mellan kontroller är det tydligaste beskedet på hur säkerheten fungerar. På Bäckedal finns ett behov av kommunikation mellan ägare, de som vistas i lokalerna och tillsynsmyndigheter. En person med särskilt ansvar för brandskydd och dokumentation bör även utses.

Skolan har fått en lista med 13 punkter som ska åtgärdas snarast, enligt tillsynsprotokollet. Men trots att ett omfattande förbättringsarbete väntar upplevde räddningstjänsten tillsynen som positiv.

– Det är inget problem. Rektorn ville att vi skulle komma och göra en tillsyn. Det var länge sedan sist och behovet fanns. Vi förde en diskussion och de har fått ett antal punkter, säger Sven-Erik Svensson vid räddningstjänsten i Sveg.

Några av åtgärderna:

- I varje byggnad ska det finnas dokumentation som beskriver lokalen och brandskyddslösningar.

- Utrymningslarm ska finnas i alla byggnader. I dagsläget saknas det både i gymnastiksalen och hantverkshuset.

- Gympasalens entrédörr är inte tillräckligt bredd. Högst 150 personer får vistas i lokalen samtidigt.

- Skolans internatboende kan liknas vid hotellverksamhet. Därför krävs dörrstängare som hindrar branden från att sprida sig mellan uthyrningsrummen. Det saknas i alla byggnader.

- Villan ska ha en utrymningsstege från andra våningen.

– Panelen i bastun är gammal och uttorkad. Den bör bytas ut för att undvika risken för antändning.

– Verksamheten måste söka tillstånd för hantering av brandfarliga gaser och vätskor.

Inget föreläggande har utfärdats. Ett uppföljningsmöte på rektorsrummet är inplanerat i januari.