Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningstjänsten i starkt behov av deltidsbrandmän

Räddningstjänsten är i starkt behov av fler brandmän som jobbar deltid.

– Vi behöver två nya bara här i Krokom. Men det är svårt att få fram folk, säger Mikael Fahlén.

Han är själv deltidsbrandman sedan 24 år tillbaka och bofast i Krokom.

På lördagen höll flera brandstationer i länet öppet hus för att väcka intresse för yrket.

– Än så länge är det ingen kris här i Krokom. Vi stöttar upp varandra på ett bra vis och kan täcka upp när någon är borta, säger Mikael Fahlén.

Men snart slutar två personer – och då behövs nya rekryter.

• Vad ställs för krav på deltidsbrandmän?

– Det är ju bra om man har C-körkort. Sedan ska du också bo på orten. Det är fem minuter som gäller från det att larmet har gått. Och du ska också klara testet som brandman, men det gör du om du har en bra grundkondition, säger han.

På Krokoms brandstation finns en brandförman och tre brandmän. De har jour var tredje vecka.

– Då är du uppbunden dygnet runt. Du ska vara ledig hela tiden – dag som natt. Åker du in till staden för att handla måste du ha någon som täcker för dig under den tiden.

Verksamheten är helt beroende av brandmännens ordinarie arbetsgivare.

– Företagen på orten ska ha en eloge. Det är de som ställer upp och släpper iväg folk.

Mikael Fahlén tillhör de som har jobbat allra längst som deltidsbrandman. Han har varit med om det mesta, och flera minnesbilder har etsat sig kvar från åren som har gått.

– Den stora översvämningen i mitten av 90-talet var en stor händelse. Men vi var även inne på gågatan när Centralpalatset brann. Vi åker på det mesta i länet, säger han.

– Några saker glömmer man förstås aldrig och mycket behöver bearbetas. Men vi är som en familj här och sammanhållningen är viktig.

Krokoms brandstation har funnits i många år och är i dag bra utrustad. Senast i höst fick man en ny båt, sponsrad av kraftbolagen, som kan användas vid till exempel drunkningstillbud.

– Den har vi inte använt ännu. Men den kan komma att spela en avgörande roll vid olyckor på sjön, säger Mikael Fahlén.