Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningschefen: Vi vet att det inte fungerar i Mattmarregionen

/

Åres räddningschef Anders Sigfridsson bekräftar att det är något som inte fungerar som det ska med larmkedjan i Mattmarregionen.
– Det visar sig också på den här Mattmarbranden. Men vi håller på att se över det, säger han och tillägger att man under tiden kan larma manuellt så det inte händer igen.

Annons

Anders Sigfridsson vill varken bekräfta eller dementera att larmkedjan verkligen gick till så att bara Trångsviken och Nälden larmades ut först och själva fick begära hjälp.

Däremot medger han att något inte stämmer med hela utlarmningen, att det är just Mattmarregionen som berörs och att Hallen inte larmas som de ska. Och precis så var det i Mattmar för en vecka sedan.

– Det blev en larmkedja som det nog inte ska vara. Det där håller vi ju på att utreda för att se hur vi ska göra för att förbättra det, säger han.

Bakgrunden är, enligt Sigfridsson, att SOS Alarm har infört ett helt nytt sätt att larma ut och att kommunerna därför fått jobba en hel del med larmplaner under föregående år. Två personer på räddningstjänsten i Östersund har sedan fått i uppdrag att lägga in kommunernas larmplaner i datasystemet.

– I införandet av det här har vi fått lägga in alla våra uppgifter en gång till, säger Sigfridsson.

Eftersom man inte lägger in allt precis som förr utan gör förbättringar så har det enligt Sigfridsson smugit sig in en del fel.

Sigfridsson hävdar också att det är SOS Alarm som bestämmer nivån på larmen.

– När man ringer in till SOS Alarm är det de som bedömer vilken typ av nivå som det här larmet ska ha. Det kan vara låg, mellan eller hög nivå. Och sedan larmar man ut efter det.

När det gäller Mattmarbranden vet han inte om det gjort någon skillnad om Hallen blivit larmade tidigare, i synnerhet som redan de första som ringde till SOS Alarm uppgav att de såg lågor från taket.

– Vi kommer ju aldrig att få veta, det står ju skrivet i stjärnorna. Men jag har svårt att tro att man hade kunnat göra på ett annorlunda sätt eller att resultatet hade blivit annorlunda än det blev, säger Sigfridsson.

Mer läsning

Annons