Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räddningschef: Bärplockarnas bostäder är rena dödsfällan

Med så många personer boende är de fyra bärplockarförläggningarna i Bräckeområdet rena dödsfällan för dem som är inhysta där.

På eget initiativ och föranlett av all publicitet kring de bangladeshiska bärplockarna har Jämtlands räddningstjänst genomfört en inspektion av byggnaderna.

– Vi kan inte blunda för vad vi hör och ser. Brandskyddet i husen är obefintligt. Bland annat så saknas brandsläckare helt och i en fastighet var elsystemet undermåligt, säger räddningschefen Morgan Olsson.

Den 1 september tas frågan om brandskyddet i plockarförläggningen upp som en punkt på dagordningen vid direktionsmötet i Jämtlands räddningsförbund.

Saken har högsta prioritet och för att skynda på förloppet har Morgan Olsson underrättat samtliga ledamöter per e-post.

– När samma sak hände i Hoting i fjol och vi arbetade den normala byråkratiska vägen hann det börja snöa och då är plockarna borta.

Håkan Olsen, chef på räddningsförbundets förebyggandeavdelning i Östersund, konstaterar att det bor alldeles för mycket folk i förläggningsbyggnaderna.

– Vi kan bara se två vägar; förbättra brandskyddet eller dra ner antalet inneboende.

Ägarna av husen har nu tre veckor på sig att redogöra för vad de skall göra med sina hus. Påbudet kommer att förenas med hot om vite.

Bräcke kommun har nu upprättat en krisplan att ta till den dag som plockarna står utan tak över huvudet. Det handlar i så fall om lokaler som kommunen ställer till förfogande.

Håkan Olsen förklarar att det ställs högre krav på branddetektering i hus där det tillfälligt skall bo större grupper av människor.

– Från en villa krävs att man ska kunna hoppa från övervåningen, men i ett uthyrningshus av det här slaget krävs bland annat fasadstege.

– Vi har samma bekymmer i alla de fyra husen i Bräcke. Det är egentligen inget fel på de fyra byggnaderna om de används till det som de är avsedda för.