Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda public service från Moderaternas privatiseringsiver

Annons

De moderata riksdagsledamöterna Lars Beckman och Ulf Berg uttrycker i en artikel oro för den centralisering av medielandskapet som under alliansregeringen blivit alltmer uppenbar. Lokala och regionala nyhetsmedier har svårt att få verksamheten att gå ihop samtidigt som riksmediernas lokala redaktioner börjar dra sig tillbaka från landsbygden. Ett exempel är att TV4 i dagarna släcker sina lokala nyheter.

Denna utveckling är för all del oroande, men Beckman och Berg låter sig inte nöjas med att konstatera problemet, utan attackerar dessutom Miljöpartiet. I sin artikel påstår de att vi vill förbjuda annonsering och kraftigt höja reklamskatten. Sanningshalten i dessa utsagor är låg. Miljöpartiet ser att de olika skattesatserna i reklamskatten hämmar dagspressens möjlighet att hävda sig gentemot etermedier och det vore önskvärt om skattesatserna på sikt kunde harmoniseras. Förbud mot annonsering driver Miljöpartiet naturligtvis inte.

Men Beckmans och Bergs artikel rymmer dessutom ett generalangrepp på public service. Det förvånar inte. Beckman har länge drivit kampanj mot public service-bolagen som anklagats för att själva ha en politisk agenda. Det är en anklagelse som avslöjar en misstro mot den professionalitet och integritet som tvärtom präglar public service och dess journalister. Denna misstro står i kontrast till allmänheten, som enligt flera undersökningar har högre förtroende för public service-bolagen än för andra medieaktörer.

Beckman och Berg pläderar för ett avskaffande av tv och radio i allmänhetens tjänst så som det idag fungerar. Populära program och tjänster ska finansieras genom abonnemangsavgifter på marknadens villkor samtidigt som samhällsnyttigt utbud, som nyhets- och samhällsjournalistik, ska finansieras genom en fond ur vilken även kommersiella aktörer ska kunna söka medel. Konsekvensen skulle bli drastiskt försämrade villkor för public service och därmed väsentligt sämre medieutbud utanför storstäderna.

Miljöpartiet har en annan syn på tv och radio i allmänhetens tjänst. Public service ska vara ett forum för oberoende journalistik som står fri från såväl kortsiktiga politiska intressen som marknadens kommersiella logik. Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion ska i hela landet erbjuda ett varierat utbud av hög kvalitet, där samhällsjournalistik, nyheter och kultur får ett utrymme som de kommersiella aktörerna inte kan erbjuda. Det är för Miljöpartiet uppenbart att tv och radio i allmänhetens tjänst fyller en viktig funktion för att vår demokrati vara tillgänglig för alla. För att hela landet ska kunna ta del av kvalitetsjournalistik ska public service värnas, inte avvecklas.

Om Bergs och Beckmans förslag blev verklighet vore det ett dråpslag mot den oberoende journalistiken. I ett slag skulle förutsättningarna för SVT, UR och SR drastiskt försämras och tillgängligheten utanför storstäderna skulle utarmas. Att vissa nyliberala apologeter förespråkar en sådan utveckling må vara logiskt, men är detta Moderaternas politik? Människor som uppskattar public service bör vid valet i september således tänka efter en extra gång: vad innebär en röst på Alliansen för tv och radio i allmänhetens tjänst?

Tina Ehn – riksdagsledamot, kultur- och landsbygdspolitisk talesperson (MP)

Karin Thomasson – ledamot i Miljöpartiets partistyrelse med ansvar för kulturpolitik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel