Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda Östersundstravet

Den svenska spelmarknaden har havererat och det får nu allvarliga konsekvenser för landets travbanor. Trots detta agerar regeringen passivt och nyligen tillsattes ytterligare en spelutredning. Vi vädjar till kommunalråden AnnSofie Andersson (S), Carina Asplund (C), Karin Thomasson (MP) och Per Jönsson (M) att öka pressen på riksdag och regering att införa lika villkor – annars riskerar travsporten och Östersunds travbana att gå en mycket mörk framtid till mötes.
Endast ett fåtal aktörer har tillstånd att erbjuda spel i Sverige, varav Svenska Spel och ATG är de största. I utbyte mot speltillståndet betalar ATG världens högsta skatt på spel på travhästar, och lyder under stränga restriktioner vad avser marknadsföring och produktutbud. Dessutom går hela ATG: s överskott tillbaka till ägarna Svensk Travsport och Svensk Galopp och till insatser för den svenska hästnäringen. Detta är en modell som sedan skapandet 1974 har tjänat staten och hästsporten mycket väl. Under det senaste decenniet har ATG årligen bidragit med runt 1,3 miljarder i skatt och den svenska travsporten har utvecklats till att bli en av världens främsta.
Men mycket har hänt sedan 1974, bland annat har vi fått internet. Internet har förändrat förutsättningarna på den svenska spelmarknaden från grunden, tyvärr har inte spellagstiftningen förändrats i takt med sin omvärld. Runt hälften av allt onlinespel i Sverige sker idag hos utländska, oreglerade spelbolag, oftast med säte i skatteparadis som Malta eller Gibraltar. Anmärkningsvärt mycket? Nja, inte om man betänker att dessa bolag står för långt över hälften av all spelreklam i Sverige, och då är inte ens reklam på internet medräknat.

Det som däremot är anmärkningsvärt är att detta kan ske trots att dessa bolag saknar tillstånd att erbjuda spel och att annonsera i Sverige.
Konsekvenserna för ATG och den svenska hästnäringen är oroväckande. De oreglerade spelbolagen betalar ofta så lite som 0,5 procent i skatt och lyder inte under samma restriktioner för marknadsförings och produktutbud som ATG. Det innebär att de kan erbjuda spelarna långt mer attraktiva villkor än vad de reglerade bolagen kan. Samtidigt som de oreglerade spelbolagen haft en årlig tillväxtökning på 27 procent har ATG förlorat en miljard i omsättning mellan 2011-2013. Det är belopp som skulle vara kännbara för vilket börsbolag som helst, men för en folkrörelse som travsporten är det katastrof.
Nästan samtliga landets travbanor har fått se sina anslag från Svensk Travsport kraftigt sänkta till 2014.

I Östersunds fall handlar det om 3,4 miljoner kronor (- 10,8 procent). Regeringen tillsatte nyligen en spelutredning som ska presenteras om två år, men för travsporten är det betydligt mer bråttom än så. Det är dags att regeringen får höra det från fler än bara travsportens företrädare.
Travet är ett av de mest besökta återkommande evenemangen i Östersund och utgör en viktig del av nöjes- och turistutbudet. Östersundstravet skapar dessutom många jobb, både direkt men också i den omgivande näringen, såsom veterinärer, foderleverantörer, spelombud och så vidare. Vi tror inte att kommunalråden vill se travet och omgivande näring dö ut, men vi vill gärna veta vad de avser göra för att undvika att detta sker?
Travet vill ha lika villkor! Vi vill ha ett licenssystem som ger utländska bolag rätt att verka i Sverige gentemot att de betalar svensk skatt och följer övriga regler. ATG skulle i så fall ge upp sin ensamrätt på spel på hästar i utbyte mot att de bolag som arrangerar spel på hästar bidrar till trav- och galoppsorten. Lika villkor innebär också att ATG ges rätten att arrangera spel på annat än hästar, såsom sportspel och lotter, men fortsatt ger hela sitt överskott till trav- och galoppsporten.
En lika villkor-lösning skulle ge travet goda möjligheter att utvecklas i rätt riktning och fortsätta vara en av Östersunds populäraste mötesplatser. Men för att det ska bli verklighet måste fler skrika högre och travorternas kommunalråd måste tillhöra dem som skriker högst.
Hjälp travet i Östersund!

Hans Ljungkvist, ordförande Svensk Travsport

Lennart Ögren, ordförande Jämtlands Travsällskap

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel