Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda minkarna

En miljon minkar dödas i Sverige i november för sin päls skull. I det vilda lever minkarna ensamma i stora revir och ägnar stor del av sin tid åt att simma och jaga. På pälsdjursfarmerna lever de hela sina liv i gallerburar som inte är större än en uppslagen kvällstidning, två eller tre minkar i varje bur. De har ingen möjlighet att få utlopp för sina naturliga behov, något som strider mot den svenska djurskyddslagen. Trängseln och brist på stimulans gör att många av dem utvecklar beteendestörningar och skadar varandra. Minkar kan på många sätt jämföras med katter, de är revirhävdande djur som är pigga, aktiva och nyfikna. Hade vi accepterat att katter föddes upp på detta sätt? Politikerna säger gärna att vi har världens bästa djurskydd, men i den här frågan ligger vi långt efter. Trenden i Europa är tydlig; fler och fler länder förbjuder pälsdjursfarmning, medan Sverige står kvar i skamvrån. Opinionsundersökningar visar också att 7 av 10 svenskar vill att pälsdjursfarmning ska förbjudas. Debatten om pälsdjursuppfödningen har pågått länge nog, nu är det dags för politikerna att lyssna. För den som vill tala om djurskydd på ett trovärdigt sätt finns bara ett alternativ i pälsfrågan: avveckling.

Djurens Rätts pälskampanj pågår hela vägen fram till riksdagsvalet 2014. Tillsammans kan vi vara en röst för minkarna, som inte kan tala för sig själva. Köp inte päls eller kläder med pälsdetaljer, och låt politikerna veta att de måste ta ansvar för minkarnas situation!

Moa Ranum, medlem i Djurens Rätt, Susanne Thörnqvist, ordförande i Djurens Rätt Göteborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel