Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda klimatet eller hitta en ny planet

Vårt jordklot är för litet för att klara av människornas konsumtion. För några dagar sedan inföll den så kallade Earth Overshoot Day, det vill säga dagen då vi förbrukat hela vårt ekologiska utrymme för det här året. Earth Overshoot Day är initierad av tankesmedjan Global Footprint Network och inträffar lite tidigare för varje år som går. Jorden har inte kunnat kompensera för sin konsumtion sedan mitten av 1970-talet. Världsnaturfonden säger nu till SVT att det krävs resurseffektiva omställningar snarast om vi över huvud taget ska ha en chans att åtgärda de skador planeten fått utstå. Krisen är ett faktum.

Miljön är en av de politiska frågor som svenskarna tycker är viktigast. Ändå hamnar miljöfrågan ofta i skymundan i politiken. Allt för ofta behandlas miljöområdet separat. I stället för att diskutera hur miljön kan implementeras på andra politiska områden och i stället för att sätta miljöfrågan i ett internationellt perspektiv blir det ofta en evig karusell om små sakfrågor.

Det är inte så enkelt som att miljön skulle kunna räddas om bara var och en gjorde sin beskärda del. Visst är det bra om folket konsumerar miljömedvetet, men ska vi vara krassa vet vi att många inte skulle sluta med vanor som är påfrestande för miljön. Alla som skulle vilja har tyvärr inte heller den ekonomiska möjligheten att leva klimatsmart. De billigaste alternativen när det kommer till exempelvis mat är ofta, paradoxalt nog, fraktade längre och har således en större miljöpåverkan. Att leva miljövänligt är på många sätt en klassfråga förunnat dem som har råd att betala lite extra för en ekologisk vara.

Visst kan var och en kan göra något för att rädda miljön, även om det bara är något så enkelt som att sopsortera. Men det vore fel att säga att det är ett individuellt ansvar att lösa klimatkrisen. Det är att förminska det ansvar som politiken egentligen bär på.

Trots att Sverige fortfarande är förhållandevis bra på att klimatkompensera är vårt land inte heller skonat från klimathotet. Klimatförändringar har inga nationsgränser, och bara under det här året har vi sett stormar, skogsbränder och översvämningar på nära håll. För att möta klimathotet krävs internationella överenskommelser, och bara för att Sverige är ett litet land finns det inget som säger att vi inte kan gå i bräschen för dessa. Att på allvar lyfta klimatfrågan i årets valrörelse vore en bra början.

Vi kan inte längre blunda för de fotavtryck vi gör på planeten. Det val vi nu har är att antingen rädda det som räddas kan av klimatet, eller att hitta en ny planet att bo på.