Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda djur – och folk

"Ska du verkligen skriva om djurens situation nu när barn bombas i andra länder? Hur har du mage att prata om vikten att avstå från kött när människor lider av krigets fasor"? Orden är mina egna, de kommer från mitt inre. Instinktivt kan jag känna att det är värre med krig än fångenskapen i djurfabrikerna och dödandet i slakterierna. Men egentligen vet jag att kossors, grisars och kycklingars kapacitet för lidande är lika stor som människors. Jag vet att det är fel att behandla en individ sämre endast för att han eller hon har en annan hudfärg, eller för att någon råkar ha päls eller svans. Dessa skillnader i utseende kan inte ha någon moralisk relevans. Därför arbetar jag för djurens rättigheter även när människor krigar med varandra.

Ett engagemang för djuren är inget som står i motsats. Tvärtom går ofta olika kamper mot våld hand i hand. Låt oss var och en efter förmåga och intresse engagera oss – för fred, en bättre miljö, jämställdhet, rättvisa och andra viktiga frågor – utan att förminska värdet av andra kamper eller andra varelser.

Martin Smedjeback

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel