Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Rädda det som räddas kan"

Brunflos hembygdsförening har länge kämpat för att bevara Löfbergets skolmuseum. De förlorade kampen och bara en spillra blir kvar i föreningens vård.

Annons

Anders Håkansta har aktiverat de sex säkringarna till den gistna gamla byggnaden på ödesbölet Lövberget i Brunflo.

När skolverksamheten lades ner 1954 tog militären över huset och gjorde om det till ett förråd. Det var också försvarsmakten som såg till att ordna med nya elledningar i fastigheten.

– Det är ganska opraktiska eldragningar det här, säger Anders Håkansta.

Vi står mitt inne i ett kulturarv; i ett skolhus som byggdes 1865 där elever kommit och gått i nära ett sekel och som numera hyser närmare 8000 insamlade skolföremål – från vackert slitna rubankar till skrivdon och den första datorn som kom ut på marknaden 1970.

Anders Håkansta är ordförande i Brunflos hembygdsförening och slutade för 16 år sedan som kulturchef, kommunens högste kulturtjänsteman.

Han, liksom Bror Halvarsson och de övriga eldsjälarna i hembygdsföreningen, protesterade högljutt när Östersunds kommun för ett par år sedan bestämde sig för att göra sig av med skolmuseet.

Det gamla huset är så nedgånget att en upprustning är nödvändig.

– Som ideell förening har vi inte råd att renovera och det verkar inte kommunen heller ha, säger han.

Trots massiva protester står kommunens beslut fast att kommunen ska sälja eller på annat sätt göra sig av med skolhuset.

Alla föremål då?

– Antingen får vi behålla lite eller så blir det ingenting.

Så resonerade Anders Håkansta som sökte och fick pengar för ett kulturarvsprojekt att inventera och katalogisera alltihop. Satsningen gick under devisen: "Rädda det som räddas kan".

Nu är projektet avslutat och det är Helena Blix som står bakom den gedigna inventeringen.

Kommunen har också givit hembygdsföreningen lov och respit att få ta hand om och vårda det de mäktar med, men det är inte mycket det handlar om.

– Mellan fem och tio procent kan vi ta med oss till en liten utställning i hembygdsgården. Var resten av föremålen hamnar vet vi inte.

Men valet av föremål som ska forslas till Brunflos hembygdsgård görs noggrant.

– Vi vill visa sådana föremål som talar; föremål som illustrerar.

– Det som har hänt nu är att fått besked om att kommunen skjuter upp avvecklingen av skolmuseet till 2014. Då behöver inte jäkta.