Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda den hederliga högern

Fredrik Reinfeldt förklarade i sitt sommartal att Moderaterna knappt kan lova någonting eftersom så mycket pengar måste gå till flyktingar. Han pratade med stora ord om öppenhet men det dolde inte vad han gjorde: ställde välfärd mot flyktingar. 

Dagen efter hans tal fick Jimmie Åkesson stå i tv och tala om hur rätt statsministern har. Sverigedemokraterna håller nämligen med om konflikten och vill få det till att mormor inte får det bra på äldreboendet eftersom invandrare kostar för mycket. Sara Skyttedal, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund, skrev i slutet av förra veckan en debattartikel om att Sverige måste börja diskutera var gränsen går för hur många flyktingar vi kan ta emot. I en valrörelse händer mycket, men väldigt lite är slump. Vad håller svensk höger på med?

De allra flesta moderater och kristdemokrater blev politiskt aktiva för att de tror på frihet och människors lika värde. Men vissa slåss nu för något annat. Svenska Dagbladets ledarsida har börjat samarbeta med en skribent som undrat om det inte finns någon gräns för hur många asylsökande Sverige tar emot och som menat att muslimer i Sverige borde ta avstånd från fundamentalister i andra länder. Samma ledarsida blev i somras rosenrasande över att det inte är en mänsklig rättighet för Sverigedemokrater att bli förtroendevalda i fackförbund. Flera ledarsidor till höger är besatta av att skriva om hur fel och dålig den antirasistiska vågen är.

Fredrik Reinfeldt ska ha beröm för att han länge tagit så tydligt avstånd från Sverigedemokraterna. I många andra länder så har inte statsministrar och partiledare varit lika tydliga mot högerextrema partier, i stället har man apat efter retoriken för att försöka vinna väljare. Danmark är ett tragiskt exempel på det. Men i Sverige så har Moderaterna och Alliansen tappat initiativet i politiken. De har mest diskuterat om skatten ska sänkas eller inte och i så fall med hur mycket. 

Det har gjort att andra på högersidan fått ta över rollen att komma med nya idéer. 

Till exempel ledarsidor. 

Just nu finns det en konflikt i svensk höger. Försöka krossa de rödgröna med hjälp av att flörta med Sverigedemokraternas åsikter, som högern i många andra länder gjort? Eller stå upp för frihet och medmänsklighet – som Fredrik Reinfeldt länge har gjort? När Sara Skyttedal skrev sin mörkblåbruna artikel tog många inom Kristdemokraterna avstånd, vilket hedrar dem. 

Den desperata delen av högern får inte vinna den här konflikten. Speciellt inte om det blir ett maktskifte och partierna i Alliansen ska omvärdera sina politiska åsikter, som det brukar vara efter en valförlust. 

Det talas ofta om att vända ryggen till Sverigedemokraterna.

Men det är de främlingsfientliga åsikterna vi ska vända oss emot.

Oavsett vilket parti avsändaren tillhör.