Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rädda barn och ungdomar som far illa

Återigen har polisen gjort ingripande mot barn och ungdomar i en knarkhärva. Denna gång på en av våra kommunala gymnasieskolor i Östersund.

Annons

Det är bara några månader sedan den förra razzian och då greps 26 barn och ungdomar för innehav, brukande och försäljning av narkotikapreparat. Den gången var det barn från 13 år gamla till ungdomar på upp till 25 års ålder som greps. Nitton av dessa var inte tidigare kända av varken socialtjänsten eller polisen.

Vad är det som händer i vår kommun? Vad gör kommunen för att förhindra att våra barn mår dåligt.

Östersunds kommun har det yttersta ansvaret för alla medborgare som lever eller vistas i kommunen. Socialnämnden har under den politiska majoriteten (S, V och MP) det direkta ansvaret för att vi har ett socialt hållbart Östersund med medborgare som mår väl.

Klarar socialnämnden av detta uppdrag? Svaret är nej.

Tack å lov så mår de flesta medborgarna bra i vår kommun men vi har barn och ungdomar som inte mår bra och som far illa. Dessa ungdomar finner vi i skola och på stans gator och torg där de tillbringar stor del av sin tid både skoltid och fritid. Socialnämnden får vetskap om dessa allvarliga förhållanden genom att anmälan kommer från polisen, fältarbetsgruppen och från skolan. Samarbetet mellan skolan och socialtjänsten har blivit bra men kan också utökas och bli mycket bättre.

Någon enstaka gång får socialtjänsten kännedom om ett barns situation genom förtvivlade föräldrar som inte klarar av situationen.

I alltför stor utsträckning reagerar socialnämnden när kännedom om omhändertagande eller anmälan kommer in i stället för att ageramed åtgärder för att förebygga för att dylika situationer inte behöver ske.

Flera åtgärder har föreslagits av Moderaterna med undertecknad men ej vunnit gehör utan nedröstats i nämnden med ekonomiska anspelningar som motiv. Ja, vi har en slimmad ekonomi i socialnämnden men att rädda barn från en framtid i missbruk och kriminalitet måste få kosta.

Att göra en social ekonomisk investering kan göra vår kommun till en hållbar kommun.

Jag har för någon månad sedan motionerat om att fysiskt placera två socialsekreterare i polishuset.

Samarbetet med polisen fungerar men inte tillfyllest och polisen välkomnar mitt förslag och har redan upplåtit tjänsterum för blivande kollegor från socialnämnden.

Min motion har behandlas i Socialförvaltningen. Socialnämnden fick förslaget till beslut där motionen avslogs med motiv att den ekonomi som tilldelats nämnden inte tillåter att avlöna ytterligare två socialsekreterare. Jag och flera ledamöter agerade självklart mot detta yttrande och förslaget till fullmäktige kommer att vara positivt. Detta endast om särskilda medel tilldelas.

Ja, självklart ska kommunledningen göra denna investering och inte nämnden. Investeringskostnaden för två socialsekreterare är en miljon kronor per år. Kan man då rädda exempelvis två barn från familjehem eller institution har man redan där en vinst i första hand för att barnen räddas från elände samt för kostnaden för varje barn som omhändertas, vilket är en miljon kronor per barn och år, inte behöver belasta kommunens budget.

En placering av två socialsekreterare hos polisen innebär en tidig upptäckt av barn som far illa. Det kan vara i samband med förhör av barn där socialsekreterarna misstänker andra skäl till att barnet super eller snattar mm. Adekvata åt gärder kan då sättas in för att stödja barnets familj och självklart hjälpa vår bar i kommunen.

Detta förslag är bara en liten åtgärd som socialnämnden och kommunen kan göra för att agera tidigt i stället för att reagera för uppkomna incidenter.

Ett aktivt handlande med tidig upptäckt av barn och ungdomar som far illa är vad Moderaterna föreslår. Rädda våra barn från en framtid i elände.

Tord Jemteborn (M)

Vice ordf socialnämnden Östersund, ledamot av kommunstyrelse och kommunfullmäktige Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel