Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Räcker bragdloppet till Bragdguldet?

Somliga har kallat det tidernas bragdlopp i längdskidor.

På tisdagen visar det sig om Johan Olssons suveräna femmilsuppvisning i VM ska ge honom Bragdguldet.

Det har snart gått nio månader sedan Johan Olsson gav sig ut på en femmilafärd som snart utvecklade sig till en enmansshow och en kamp mot sig själv. Efter bara drygt en mil inleddes en solofärd som fick en hel skidvärld att häpna.

Hur var det möjligt? Att i ensamt majestät hålla ett helt koppel av jagande konkurrenter bakom sig i mil efter mil?

Det var möjligt.

– Ut på sista varvet kände jag bara att nu kör jag. Det får bära eller brista, har han sagt efter guldloppet.

– Efteråt har jag haft svårt att ta in att jag klarade av det.

Den 33-årige Östersundsbon har dock på många sätt under hela året blivit påmind om sitt gyllene lopp. Blivit en ständigt påpassad kändis.

Olsson själv står stadigt på skidorna och inväntar tisdagens beskedet från Svenska Dagbladets bragdjury hemma i Östersund med hustrun Anna och dottern Molly.

På det mentala planet har han sitt sista (?) stora mål i sikte – ett OS-guld i Sotji i februari.

– Rent idrottsligt påverkar VM-guldet mig mentalt på det sättet att jag får ett helt annat självförtroende att genomföra lopp på just mitt sätt som jag gjorde där. Det kändes nästan overkligt att komma in ensam på stadion. Och sättet jag gjorde det på.

– För mig som person tycker jag inte att jag har förändrats någonting. Jag är jag, jag blir ingen annan, jag har en annan grund för min lycka än medaljer och segrar. Men det har nästan blivit så att VM-femmilen har blivit en sån där grej som då folk minns vad de gjorde. Det är jag stolt över.

Johan Olsson saknar inte konkurrens inför beslutet om var Bragdguldet ska hamna. Inte minst har Henrik Stenson blandat sig i bragdsnacket efter sin suveräna sommar och höst på golfbanorna.

Att följa upp segern i USA-tourens slutspel Fedex Cup med att också vinna Europatourens penningliga efter en mästerlig avslutning är det vassaste en svensk manlig golfare någonsin presterat.

Abeba Aregawis historiska VM-guld på 1 500 meter i friidrotts-VM i Moskva och Sarah Sjöström VM-guld på 100 meter fjäril i sim-VM i Barcelona är också prestationer som kan blidka en bragdjury. Och Tre Kronor tog VM-guld på hemmaplan.

Men frågan är om deras prestationer kan mäta sig med Johan Olsson bragdfärd.