Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rackare höll trickskola

Delar av den populära stuntgruppen Rackartygarna körde trickskola i Lofsdalen i helgen.

– Det är jättekul att träffa dem, de är bäst, säger Christoffer Borg, 12, från Järvsö, som var med.

Annons

Rackartygarna har blivit något av ett internetfenomen. Med filmklipp på spektakulära stunt-trick med bland annat motorcykel, bmx och skateboard blev de snabbt väldigt populära, framför allt bland barn och ungdomar. Deras filmer har visats miljontals gånger på internet och nu gör de shower och har haft ett eget program på TV6. I helgen var delar av gruppen i Lofsdalen och lärde ut olika tricks i backen.

– Det handlar inte bara om att lära sig nya grejer. Jag vet själv hur det var, när man kom upp i en viss ålder var det inte så kul att åka runt med mamma och pappa längre. Nu blir vi ett skönt gäng som åker runt och hittar på roliga saker i backen, säger Olle Lundqvist, en av rackartygarna på plats i Lofsdalen.

Och visst har de roligt, de fem barn i gruppen som får hänga med Olle Lundqvist och Martin Agerstig, när de far ut och in genom skogen, hoppar på rötter och fallna träd, och lär sig "droppa" från någon brant kulle.

– Vi åker lite här och där och får lära oss att göra en massa olika saker. Tidigare i dag åkte jag snowboard och lärde mig hur man gör en "boardslide", berättar Elma Brundin, 8, från Vålåsänget.

– Samtidigt känns lite konstigt att åka runt med dem, när man vet att de är så kända och att det är så många som älskar deras video, säger hon.

Rackartygarna har varit uppe i Lofsdalen tidigare och spelat in trickfilmer, men det är första gången de är på plats för att hålla i ett tredagarsläger.

– Det handlar om att få mer aktiviteter i backen och göra Lofsdalen mer attraktivt för barnfamiljer. Vi har ju redan skidskola, det här är ett steg till som vi kan erbjuda för de som vill utveckla sin åkning. En del föräldrar kanske tycker att det är olustigt när deras barn hoppar och håller på, men här får de lära sig göra det på rätt sätt, säger Johanna Mattsson, VD för destination Lofsdalen.

Hon hoppas på något liknande till sommaren, men då med fokus på downhill, cykling utför berget.

Det blir ju en del off-piståkning, hur ser ni på säkerheten?

– Vi har preparerade off-pistområden. Och så har de med sig en skidlärare från Lofsdalen hela tiden som har kontakt med skidpatrullen och vet var det är säkert att åka, säger hon.