Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Quicklund är skrällen i truppen

Sveriges trupp till Tour de Ski innehåller en riktig skräll:
– Det här får räcka. Nu behöver jag inga fler julklappar, menar Carl Quicklund efter beskedet att han är uttagen till Tour de Ski.

Rikard Grips 15-mannatrupp innehåller förutom fyra länsåkare också två överraskningar; Evelina Settlin, 24 år från Hudiksvall och Carl Quicklund, 21-åring från Östersunds SK – som båda debuterar i touren.

De får chansen eftersom Charlotte Kalla, Johan Olsson och Marcus Hellner avstår kraftmätningen för att satsa allt på OS i Sotji.

Quicklund är extremt upprymd över beskedet.

– När jag funderade på vilka mål jag skulle ha inför säsongen tänkte jag först på OS, men det känns för tidigt. Sedan gick tankarna på Tour de Ski eftersom några åkare skulle stå över den. Då bestämde jag mig för touren. Det är mitt stora mål i år.

Den ambitionen verkade dock grusas när Carl i somras fick problem med en hälsenebristning.

– Då trodde jag att det var kört, men nu har jag gjort en del bra lopp, bland annat i Finland i Skandinaviska Cupen.

Nu är självförtroendet på topp igen. Det kan behövas inför längdvärldscupens stora utmaning med sju tävlingar i tre länder och på nio dagar.

– Tour de Ski fyller en viktig funktion. Många är i behov av tävlingar och det får de nu. Vi får också möjlighet att ge flera yngre åkare, som inte har så mycket internationell rutin, att tävla på högsta nivå. Det är en investering inför VM-säsongen 2015, säger Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Årets Tour de Ski avgörs i Tyskland, Schweiz och Italien. Touren börjar med en kort prolog och påföljande jaktstart i Oberhof, Tyskland, 28 och 29 december.

Därefter blir det två tävlingar i Lenzerhiede, Schweiz. Sprint och 15 respektive 10 km klassiskt.

De tre sista dagarna är förlagda i Italien, i Cortina och i Val di Fiemme, med den avslutande mördarklättringen på nio kilometer uppför.

Passar upplägget dig?

– Ja, det tror jag absolut. Speciellt de kortare distanserna och prologerna på fyra-fem kilometer, men även sprinten.

Carl Quicklund vet vad som krävs för att prestera så bra som möjligt; att låta motorn gå ned i viloläge innan touren går i gång.

– Det blir mycket vila eftersom det är en sån extrem belastning under de nio dagarna.

Till sist: det här beskedet måste väl om något kunna rankas som en tidig julklapp!?

– Ja, verkligen. Jag har inte önskat mig så många julklappar i år, men det här får räcka. Nu behöver jag inga fler julklappar, avslutar Carl Quicklund.