Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pyssliga barn- och ungdomar i Funäsdalen

I ett litet timrat trähus i Funäsdalen lyser flitens lampa. Åtta barn har samlats runt ett stort bord för att pyssla tillsammans med slöjdklubben. Det görs bland annat tomtar av trä, kapsylblommor och vassdockor.

På en täljhäst inne i stugan sitter nioåriga Viktor Brandén och täljer på en träbit. Viktor förklarar att det ska bli en jultomte. Det är första terminen han är med i slöjdklubben och han tycker det är jätteroligt med slöjd.

 – Det är den första tomten i trä jag gör och jag har hållit på med den under två slöjdkvällar. Jag ska behålla den själv och ha den på mitt rum, säger Viktor. 

Slöjdledaren Jenny Skott kommer förbi när Viktor slöjdar på tomten och hon frågar om han ska måla en mössa på tomten.

– Nej, jag vill sy en röd mössa och en svart-vit tröja istället för att måla, säger Viktor till Jenny och fortsätter forma tomtens ben.

Precis när Viktor nästan är klar med täljandet av sin tomte ropar slöjdledaren Siw Myhr från andra hörnet av rummet. Hon berättar att det är dags välbehövd fika med te och smörgåsar.

Vid bordet längre bort sitter några sju- till fjortonåriga tjejer som precis har fikat. Det pysslas med lite olika saker. En av dem är tolvåriga Lovisa Sandvold som har börjat göra en kapsylblomma.

– Jag såg blomman i en inspirationsbok och tänkte att det verkade roligt att göra en sådan. Blomman ska jag nog ge bort i julklapp till någon, om jag hinner göra klart vill säga. 

Mitt emot Lovisa sitter elvaåriga Lina Rosenberg, hon sitter koncentrerat och klipper till vasstrån som ska bli till en vassdocka. Det var slöjdledaren Siw Myhr som undrade om någon ville slöjda med vass och Lina var sugen. 

– Det är svårt att göra vassdockor. Speciellt att få till så vasstråna ligger på rätt plats. Det är första gången jag gör ett eget julpynt och jag ska nog hänga upp den i julgranen.