Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Putin sprider skräck

Ukraina ser Rysslands agerande som en krigsförklaring. För varje timme förändras läget och omvärlden befinner sig i chock. Experter är förvånade. Politiker tagna på sängen. Få kunde föreställa sig att beväpnade militärer skulle marschera i Europa - och det bara några dagar efter de olympiska spelen i Sotji. Situationen är så skakig att denna text kan vara inaktuell om några timmar. För allas bästa hoppas jag att det isåfall är på grund av att allting löst sig. Det är tyvärr inte alternativet jag skulle gissa på.

Man har inte rätten att skicka sin armé in i ett annat land, sa Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M). Han påpekade också att Rysslands agerande inte är något bra sätt att skaffa sig vänner. Det hedrar utrikesministern att han på allvar våga markera mot Vladimir Putin - vars mål verkar vara att omvärlden ska frukta honom. Problemet är att Ryssland inte verkar vara så intresserad av att skaffa sig vänner. 

Ukraina, Europas näst största land till ytan, gör sig redo för att svara på Putins krigsförklaring. Alla reservförband kallas in och landets militär är i högsta beredskap, enligt CNN. El- och kärnkraftverk ska skyddas. Skyttegravar grävs. Att gissa hur det utvecklar sig är som att spå i kaffesump. Den ryska jätten är för oberäknelig. En sak är säker: omvärlden kommer inte glömma att Putin nu beter sig som en mobbare ute på skolgården. Denna kaxiga kille är ledare för beväpnade militärer som på hans order gått in i ett annat land. Experter, tyckare och vetare verkade för några dagar sedan överens om att Putin skulle snacka mycket men göra lite. Nu sitter omvärldens regeringar i krismöten. Ingen vill vika ner sig, men ingen vill heller riskera att trappa upp situationen.

Det är en farlig utveckling. Krimhalvön har 2,3 miljoner invånare och de flesta har ryska som förstaspråk. Bilder har spridits där invånarna välkomnar ryska soldater. Omvärlden har varit tydlig med att detta inte är en ursäkt för Rysslands upptrappning. Andra invånare som bland annat SVT har intervjuat ser det som att de blivit angripna och ockuperade. De söker nu efter vapen för att kunna försvara sig. Nu måste öppet krig undvikas. Historieböckerna kommer kanske kalla det för OS-krisen. Det var inte länge sedan spelen avslutades. På fredag drar Paralympics i Sotji igång. Världen håller tummarna för att tävlingarna där ska bli det mest dramatiska som händer i veckan. Tyvärr tror nog ingen på det längre.