Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Punktskriften 200 år

/
  • Bibliotekarie Björn Hansson är sällan med om att någon lånar böckerna med punktskrift.   oto: Ulrika Andersson
  • På Jämtlands Läns Bibliotek finns en handfull barnböcker med punktskrift. Här är Alfons Åberg för den som inte ser. Blindskriften ligger på plastsidor ovanpå de vanliga sidorna i boken.

I går, söndag, var det 200 år sedan punktskriftens skapare Louis Braille föddes. Fastän punktskriften fortfarande fyller en funktion så tar andra medier alltmer dess roll.

Annons

På receptbelagda mediciner och hissknappar finner du dem i vardagslivet. De upphöjda punkterna som gör det möjligt för synskadade att läsa det som vi seende läser i bokstäver.

Louis Braille föddes 1809 på den franska landsbygden. Han blev blind som barn efter en olycka i pappans sadelmakeri. Louis föräldrar såg till att sonen fick gå i skola med seende barn och eftersom han visade en ovanlig begåvning så kom han in vid en välrenommerad skola för blinda i Paris där han fick fortsätta studera.

Vid institutet användes ett skriftsystem men vanliga bokstäver upphöjda i relief. Systemet var mycket svårt att använda och därför läste nästan inga blinda barn. Detta motiverade honom att skapa ett skriftsystem för blinda. Han baserade det på Barbiers system, som var ett chiffersystem för militära meddelanden.

Louis Braille räknade ut att han genom att använda endast sex punkter kunde omfatta inte bara samtliga bokstäver utan även musikaliska, kemiska och matematiska tecken. Vid 16 års ålder hade han skapat det första fungerande skriftsystemet för blinda.

De sex upphöjda punkterna, tre vardera i två rader som på en tärning, kan kombineras till 63 tecken.

LT besökte länsbiblioteket för att höra om de har böcker med punktskrift, och om de utlånas i någon större omfattning.

– Vi är ju skyldiga att tillhandahålla material så att alla har möjligheten att utnyttja biblioteket. Det är en uttalad policy från regering och kommun. Så visst har vi böcker med punktskrift, säger bibliotekarie Björn Hansson.

Barnbokshyllan för punktskrift är belägen i en del av biblioteket som är lätt att ta sig fram till och där inga hinder som växter eller möbler står i vägen. Detta är en medveten placering. I hyllan finns sex, sju titlar, såsom Alfons Åberg och andra populära barnböcker.

– Det är mycket lite efterfrågan på de här böckerna i dag. Talböckerna och böckerna med stor stil är mycket mera utlånade, säger han.

Ljudböcker är till för alla, men för att låna talböcker ska man ha intyg av en nedsatt förmåga att läsa vanliga böcker.

Mer läsning

Annons