Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Publiklöst, noga med handhygien och inställda tävlingar – så påverkas skidsporterna av coronaviruset

 
Corona: Sport
Visa alla artiklar

Alpint och skicross får tävlingsförbud, medan man i Åre sätter ut handsprit och tvättstationer i hela arenan.
Skidsporterna påverkas lite olika beroende på var i världen de går de kommande veckorna.
Här är läget just nu.

► Alpint och skicross:

Har meddelat att de efter helgens tävlingar, som innebär avslutningen för de båda sporterna, varken kommer tävla eller träna utanför Skandinavien.

– Vi har följt utvecklingen mycket noga under de senaste dagarna och sammantaget med den information som vi har och hur olika myndigheter agerar i Europa är det allt för stora risker med att fortsätta resa och vara verksamma i de här regionerna. Nackdelarna väger tyngre än fördelarna, därför är inte beslutet svårt att fatta, säger alpina chefen Tommy Eliasson Winter i ett pressmeddelande.

Hur länge uppehållet gäller är i nuläget oklart, där Eliasson Winter säger att de följer händelseutvecklingen.

Herrarnas världscuptävlingar i Kranjska Gora kommer att köras utan publik. Damernas sista tävlingar går i Åre, där är publik i dagsläget välkomna. Däremot har man ställt in spelarpresentationen som skulle skett under onsdagen, och har spritt ut lagen på olika hotell för att de inte ska komma för nära varandra.

De har också lagt extra fokus på handhygien.

– World Cup-organisationen tillhandahåller handsprit och tvättstationer som finns utsatta överallt i arenan, har Tomas Fornell, kommunchef i Åre, berättat tidigare.

► Skidskytte:

I helgen inleds VM i paraskidskytte i Östersund. Tävlande från Italien och Kazakstan deltar inte på grund av reseförbud, och arrangören håller nu sig uppdaterade om läget för att undvika smitta under mästerskapet.

– Vi har vidtagit ganska mycket åtgärder. Dels så har vi ständig kontakt med svenska paraförbundet och folkhälsoinstitutet och sen har vi också ständig kontakt med internationella parasportkommiten. Det finns ingen av de som gett oss restriktioner att vi inte får genomföra tävlingarna, sa tävlingskoordinatorn Tommie Jirhed under gårdagen.

Världscupen i skidskytte kördes under förra helgen i tjeckiska Novo Mesto, och gick då utan publik. Kommande helg går den i finska Kontiolahti, där inga restriktioner hittills införts.

Hur det blir med avslutningen i Holmenkollen under nästa vecka är däremot oklart. IBU meddelade under gårdagen att de ämnar reda ut frågan med myndigheter för att reda ut saken.

► Längdskidor:

Nästa helgs långlopp Norge, Reistadløpet och det lopp som går helgen efter i samma land, Birkebeinerrennet, har blivit inställda. Det meddelar Visma Ski Classics via sin hemsida. Loppen är bland de sista för säsongen, där tävlingen i Ylläs-Levi är den allra sista. Något besked om den körs har ännu inte kommit.

I Norge skulle också helgens minitour i skandinaviska cupen ha gått. Men även här har eventet blivit inställt.

Anledningen till att samtliga skidevenemang i Norge ställs in är att folkhälsoinstitutet i landet har tagit beslut om att ställa in eller skjuta upp alla arrangemang som innefattar fler än 500 personer.

Världscupen i längdskidor körs till helgen i Kanada, och påverkas delvis. Loppen kommer att köras som planerat, men det blir utan de norska storstjärnorna, som på grund av coronaviruset inte kommer att delta. Svenskarna däremot finns på plats och kör, i nuläget, som planerat.

I Sverige har alltså inga restriktioner gällande folksamlingar ännu trätt i kraft, och JSM i Åsarna kommer därför att köras som tänkt.

''Vi bevakar löpande utvecklingen och följer Folkhälsomyndigheten, Region Jämtland Härjedalen och Svenska skidförbundets (FIS) bedömningar och rekommendationer,'' skriver arrangörerna på hemsidan för JSM.

Nästa vecka arrangeras världscupen i paralängdskidor, där har inga beslut tagits om det blir av ännu och arrangören kommer att diskutera hur de ska gå till väga, men har ännu inga planer på att ställa in.

Besluten om JSM, världscupen i paralängdskidor och kanske till och med VM i paraskidskytte kan däremot komma att ändras. Regeringen står beredda att ta samma beslut som Norge om att ställa in evenemang, om Folkhälsomyndigheten begär det.