Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PUBLICERING MÅNDAG//Utmaning delar block

En motion om att kommunen borde inför utmaningsrätt orsakade politisk strid över blockgränserna i kommunstyrelsen.
– Det handlar om ideologiska skiljelinjer, säger Anders Häggkvist (C), biträdande kommunalråd.

Han var en av de fem i kommunstyrelsen som yrkade bifall till motionen från Moderaterna.

Syftet med en utmaningsrätt är, enligt motionen, "... pröva verksamheter som drivs av kommunen såväl kostnads- som kvalitetsmässigt". I korthet går det ut på att företag ska få möjligheta att utmana kommunen om delar av kommunens verksamhet. Om det visar sig att privata företag kan sköta en verksamhet bättre får de möjlighet att ta över den.

– I varje fall skulle vi titta på om det bara är frågan om att plocka russinen ur kakan. Innan vi tog ställning till om ett privat företag skulle få ta över eller inte, säger Anders Häggkvist (C).

Men det socialdemokratiska kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke, som i dag styr kommunen tillsammans med bland andra Centerpartiet, tycker inte utmaningsrätten är någon bra idé.

– Det räcker som vi har det i dag med lagen om offentlig upphandling. Om vi hittar någon verksamhet som passar för privata aktörer kan vi lägga ut den på entreprenad. En utmaningsrätt innebär att vi skulle bli tvungna att utreda varje gång någon vill utmana, det skulle bli en onödigt stor administration, säger hon.

I grunden handlar frågan om vilken inställning partierna har till privata aktörer i kommunal verksamhet.

– Det handlar om ideologiska skiljelinjer, säger Anders Häggkvist (C) och till den åsikten ger blockkamraten Gunilla Zetterström Bäcke (S) sitt bifall.

Kommunstyrelsen sa alltså nej till motionen. Slutgiltigt beslut fattas i kommunfullmäktige.