Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Public service står för kvalitet

Jag följde det brittiska valet genom att koppla upp mig på nätet och se på BBC, det statliga brittiska radio och tevebolag som via licensintäkter står för en allsidig och pålitlig nyhetsrapportering.

Detta bolag är nu ifrågasatt av mäktiga kommersiella intressen. Sveriges Radios ledning kallar det i gårdagens DN för en kampanj som leds av Murdoch-koncernen.

Arvtagaren i detta medieimperium menar att den enda ”bestående garantin för oberoende” är vinst. Därför ska BBC inte tillåtas att hota de kommersiella aktörernas intäkter genom god service på exempelvis nätet – det medium som gjorde att jag som svensk kunde följa BBC:s högkvalitativa valvaka – att den aldrig tog slut var bara ett resultat av det jämna valresultatet.

Sveriges Radio menar att vi nu ser en svensk efterföljare till Murdochkampanjen som nu har fört upp frågan på EU-nivå. De svenska tidningsutgivarna med Bonniers i spetsen, vill att de ska tillfrågas innan nya public service-tjänster utvecklas och att hänsyn ska tas till hur det påverkar de kommersiella medieföretagen.

En risk för journalistiken är att de kommersiella medierna under tryck av dålig lönsamhet sparar allt mer på det som ger redaktionell kvalitet. Å andra sidan finns det nog inget bättre värn för kvaliteten än att vi har starka public service-företag för både radio och teve. Garanten för mediernas oberoende är, som Mats Svegfors och Cilla Benkö skriver, ”inte profiten utan rättsstaten”. Tryckfrihetsförordningen är och bör förbli överordnad konkurrenslagstiftningen.

I avregleringarnas tidevarv ses väl fungerande offentlig verksamhet som ett problem. Är det inte Public service, så är det Svenska Spel, eller Posten eller varför inte de kommunala skolorna. Allt ska göras till en marknad och när marknaden är skapad så ska den ges försteg framför de offentliga alternativen även om dessa är de enda som kan garantera att servicen når alla, som i fallet Posten, eller att kvalitetsnivån hålls uppe, som i fallet Public service.