Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykpatient lyckades skära sig loss

Bristande rutiner hos personalen riskerade en patients säkerhet. Nu får en psykiatrisk avdelning i Östersund kritik av Socialstyrelsen.

I somras blev en person inlagd på en avdelning inom psykiatrin. När patientens tillstånd blev allt sämre bedömdes tvångsvård som nödvändigt.

För att inte skada sig själv eller andra beslutades om kortvarig bältesläggning. Men trots extra övervakning lyckades patienten ta sig loss. Med hjälp av ett vasst föremål kunde personen skära av midjebältet.

Händelsen hade kunna medföra allvarliga skador och anmäldes enligt Lex Maria. Socialstyrelsen har granskat kliniken och bedömningen lyder:

"Att en patient trots fastspänning och övervakning lyckats komma åt ett vasst föremål och skära av ett midjebälte är anmärkningsvärt och indikerar att det funnits allvarliga brister i tillsyn och säkerhet".

Avdelningen måste se över sina rutiner för tvångsvård. Det handlar om att tillgodose att personalen har den kompetens som krävs. Dessutom måste det finnas tydliga rutiner för visitation och omhändertagande av patienters tillhörigheter, menar Socialstyrelsen.