Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykpatient i rätten för mordförsök

En 24-årig man från länet står nu inför rätta för att ha försökt mörda medpatient på rättspsyk, där 24-åringen vårdas sedan han knivhuggit en vårdare på Östersunds sjukhus.

I slutet av mars skar 24-åringen den andra patienten i halsen, inne på rättspsykiatriska kliniken i Sundsval. Såret på halsen var 15 centimeter långt och som djupast 1,5 centimeter och syddes enligt rättsintyg med 13 stygn. Såret orsakade inga livshotande skador men rakbladet passerade vid halspulsådern.

Den åtalade uppger i förhör att han länge stört sig på den andra mannen och flera gånger tänkt att "nu klipper jag den djäveln". Dagarna innan mordförsöket ska 24-åringen ha haft tankar på att döda den andra mannen och då funderat på att strypa honom men sedan kommit fram till att det är bättre att använda ett rakblad.

Samma dag som mordförsöket ska 24-åringen ha förklarat för personalen och att han haft dåliga tankar och bett om att bli förflyttad till en annan avdelning. Men mannen fick inte byta avdelning. I förhör har han erkänt brottet och uppgett att han önskar att den andra mannen vore död.

24-åringen placerades i februari 2011 på den rättspsykiatriska avdelningen i Sundsvall efter att han av Östersunds tingsrätts dömts till rättspsykiatrisk vård för dråpförsök. Han hade då huggit en vårdare vid Östersunds sjukhus med kniv i ryggen.

Rättegången mot 24-åringen hålls i Sundsvalls tingsrätt och avslutas på fredag.