Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykologerna slåss för sina jobb

Det vore en stor förlust för landstinget i Jämtland att säga upp psykologer i dessa neddragnings- och omorganisationstider.

Det är en svårrekryterad yrkesgrupp, med en unik kompetens.

Primärvården i Jämtlands läns landsting har en 15-årig tradition att kunna erbjuda invånarna psykologisk behandling av legitimerade psykologer.

Men nu är Arbetsplatsföreningen för psykologer inom Jämtlands läns landsting oroliga över att inte längre kunna erbjuda invånarna psykologisk behandling av legitimerade psykologer.

Orsaken är förstås besparingskravet.

I ett brev till landstingsledningen skriver förenigens ordförande Niklas Fröst att bemanningen redan i dag är i underkant för att de ska klara sitt uppdrag.

– Enligt tidigare gjorda översyner behövs ytterligare tjänster tillsättas, skriver han. Samtidigt arbetar vi hårt med att ge de människor i samhället som ska rehabiliteras tillbaka till arbetsmarknaden de insatser som krävs för att möjliggöra detta.

Landstinget har redan bestämt sig för att det ska bort en tjänst i Östersund och en i Strömsund under 2010.

– Då är det viktigt att veta vilken kompetens primärvården önskar ta bort. De psykosociala enheterna består av tre yrkesgrupper, då kan det ibland vara svårt att urskilja de olika yrkesgruppernas kompetens, menar Niklas Först.

– Psykologen är den enda yrkesgrupp som har behörighet att använda psykologiska tester och göra kognitiva utredningar. Vi har legitimation som innebär att vi har ett eget behandlingsansvar och kan arbeta självständigt.