Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykolog ska ge råd i radio

/
  • Malin Edlund är den nya ”radiopsykologen”.Foto: Stina Gullander/SRMalin Edlund  är den nya ”radio-psyko-logen”.Foto: SR

Går du runt och grubblar på viktiga livsfrågor men drar dig för att gå till en psykolog? Nu kan du ringa in till radion och få vägledning av den legitimerade psykologen Malin Edlund.

Annons

Programpunkten ”Radiopsykologen” är en del i P 1-programmet ”Tendens” nysatsning i vår med start den 5 februari. Malin Edlund tackade ja till jobbet för att hon vill ändra människors bild av att det bara är psykiskt sjuka personer som besöker psykologer och att man då pratar bakom stängda dörrar.

– Jag tycker att det är bra om det blir öppet vad psykologer gör och att livsfrågor – som berör oss alla – får större utrymme i media, säger hon.

Vad varje program kommer att handla om avgör lyssnarna genom att ringa eller mejla in sina frågor.

– Jag är nyfiken på vilka frågor jag kommer att få, men antar att det kommer att handla om samma frågeställningar man talar med nära vänner om. Genom att ställa motfrågor, frågor som personen inte ställer sig själv, kan jag kanske leda in på nya tankebanor. Kanske också ibland få han eller henne att inse att dilemmat är så svårt att det vore bra att uppsöka någon och prata vidare, säger Malin Edlund.

Hon kommer inte att ställa några diagnoser eller utföra någon behandlande terapi.

– Det vore både juridiskt, moraliskt och etiskt fel av mig.

Fel vore det också att som expert och representant för psykologin svara på frågor som ”borde homosexuella få skaffa barn?” eftersom det handlar om åsikter.

– Däremot kanske någon ringer in som är i sorg, då kan vi föra ett samtal om att uthärda sorg, säger Malin Edlund.

Innan någon får prata med radiopsykologen i ”Tendens” kommer ett församtal äga rum för att fastställa att programmet är rätt forum för personens fråga.

– Om det, mot förmodan, kommer upp en frågeställning i radion som är olämplig så får jag eller programledaren Anna Ivemark säga ”stopp, det kan vi inte diskutera här”.

Malin Edlund tycker att det är viktigt att lyfta fram hennes bakgrund. Hon har kört buss, arbetat som undersköterska och med krishantering. Som 28-årig tvåbarnsmamma började hon plugga till psykolog.

– Jag har stor erfarenhet av att möta människor och att, bara under korta samtal, reda ut vad som är det viktiga.

Mer läsning

Annons