Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Psykolog och journalist lockar på Mittuniversitetet

Antagningsbeskeden till de som sökt utbildningar på universitet och högskola har börjat skickas ut och rekordmånga antas till hösten.

Psykologprogrammet fortsätter att vara mycket populärt på Mittuniversitetet i Östersund och i Härnösand ökar lärarutbildningen från 282 antagna till 331 i höst.

Främst ökar sökande till förskola och tidig grundskola.

Enligt en rapport från Högskoleverket råder stor brist på förskollärare och bristen ser ut att finnas kvar så långt fram som till 2025. De närmaste fem åren ser bristen ut att bli som störst.

– Det är svårt att säga exakt vad ökningen beror på men det är klart att det kan spela roll för de sökande när man vet att det finns jobb när man är klar med utbildningen, säger Conny Björkman, prefekt vid institutionen för utbildningsvetenskap.

På Mittuniversitetet i Sundsvall är, som vanligt, söktrycket högt till journalistprogrammen och kriminologprogrammet men i år har civilingenjörsprogrammen ökat något.

Arbetsmarknadsläget anges som en förklaring till det ökade antalet studenter men samtidigt redovisar Mittuniversitetet högre ökning än de flesta andra lärosäten i Sverige.

Höstterminen 2008 antogs 1 832 studenter till program på grundläggande nivå. I år har antalet antagna ökat till 2 780.

När de efterlängtade antagningsbeskeden nu har börjat skickas ut får över 270 000 personer besked om att de antagits till program eller kurs hösten.

Jämfört med 2009 är det en ökning med 3 procent. Ett nytt rekord när det gäller antalet antagna till universitet och högskolor.  Över 331 000 personer är behöriga sökande till höstterminen.

Strax över 60 procent är kvinnor och drygt 40 procent män.