Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Provokativ mjölkförsäljning polisanmäld

Det provokativa saluförandet av opastöriserad "Fjällmjölk" i automat i Station Åre kan sluta med dryga böter för den skyldige.

En polisanmälan är gjord.

Hela veckan har spänningen byggts upp, dag för dag, kring Åre Bondgårds provokativa tilltag att först installera en automat för "Fjällmjölk" i Station Åre, på strategisk plats utanför Ica Åres kassor, sedan annonsera försäljning av opastöriserad mjölk ur automaten med start klockan 14 på lördag.

Alla inblandade är fullt medvetna om att detta inte är tillåtet utan innebär ett brott mot Livsmedelsverkets regler. Dessutom är det uppsåtligt; det har inte varit någon brist på kommunikation mellan inblandade parter.

Åre Bondgårds företrädare, med Jörgen Andersson i spetsen, har haft täta kontakter med Josefin Päiviö Jonsson, nytillträdd miljöchef på Åre kommuns miljökontor, som i sin tur har varit i kontakt med både polisen och Livsmedelsverkets jurister.

Enligt Päiviö Jonsson har Åre Bondgård inte varit intresserade av att gå den lagliga vägen och försöka få dispens för mjölkförsäljningen hos Livsmedelsverket, något kommunen i så fall skulle ha hjälpt dem med.

Hon påpekar att på det här viset blir både mjölken från Åre Bondgård och själva automaten helt okontrollerad, vilket inte är bra.

Men allt är inte svart och vitt i den här frågan. Åre Bondgård har haft stöd för sin kamp för den opastöriserade mjölken från kommunens toppolitiker, exempelvis kommunalrådet Eva Hellstrand (C), själv mjölkbonde.

– De har ju större frihet som politiker än vi tjänstemän har, förklarar Josefin Päiviö Jonsson.

Päiviö Jonsson och hennes medarbetare måste däremot följa Livsmedelsverkets regelverk, annars kan kommunen bli straffad, vilket Jörgen Andersson är fullt medveten om när han tar henne i försvar i kommentatorsfälten på op.se.

– Hon gör bara sitt jobb, säger han.

Därför har miljökontoret också polisanmält den planerade mjölkförsäljningen. Och eftersom det är ett bötesbrott har ett bötesbelopp fastställts: hundra dagsböter på totalt 70 000 kronor.