Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Proverna togs på fel ställe

Östersunds kommun har fortfarande inte hittat Cryptosporidiumkällan.

Nu rustar man för en framtid där parasitattacker blir allt vanligare och häftigare.

– Vi planerar för en permanent lösning med UV-rening, säger Rickard Johnson, VA-chef på Vatten Östersund.

Den tidigare informationen om att avloppsreningsverket kunde avskrivas som "boven" i dramat var en förhastad slutsats.

Det förklarar Östersunds kommuns miljöchef Jari Hiltula.

– Det gjordes ett misstag när de proverna togs, sade han.

Proverna från avloppsvattnet som går in till reningsverket blandades ihop med proverna från vattnet som går ut från reningsverket och ut i Storsjön.

Det här ska nu göras om.

Arbetet med att leta ursprunget till parasiten görs framförallt i de närmaste områdena runt vattenverket i Minnesgärde. Där har miljökontoret undersökt olika tillflöden som till exempel dagvattenbrunnar och bäckar.

De första provsvaren förväntas under torsdagen.

Dessutom planerar kommunen att permanent sätta in ett tredje reningsled i vattenverket, enligt Va-chefen Richard Johnson.

– Det är UV-filter. Det sägs att det är det mest effektiva sättet att ta hand om den här (parasiten, reds anm), säger han.

Filtret ska bli permanent och kommer kunna stoppa flera andra parasiter än Cryptosporidium – något som kan bli nödvändigt.

Jari Hiltula funderar om vattenburna parasiter är en tanke som vi kan tvingas vänja oss vid.

– Snart kanske vi är inne i en framtid där vi måste acceptera att det här tillhör vår vardag. Det här är en signal värd att fundera över, säger han.

Antalet som haft symptom fortsätter att öka. Nu är det 5 700 som hittills svarat på kommunens webbenkät att de är sjuka eller har varit sjuka.

Men antalet bekräftade fall är lägre.

– Vi har 51 verifierade fall. Och i nuläget är sex patienter inlagda på infektionsavdelningen, säger smittskyddsläkare Micael Widerström.

När det gäller det offentliga och sjukskrivningar varierar det mellan olika avdelningar.

Inom hela landstinget var 240 personer borta under onsdagen – ungefär sex procent av personalen enligt Micael Widerström.

För kommunen är det socialförvaltningen som drabbats enligt kommunchef Bengt Marsh.

Här nedan kan du se dagens och gårdagens presskonferens. I morgon, torsdag, hålls en ny presskonferens som LT sänder live.