Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prova-på-dagar ska sätta handikappidrott på agendan

Bågskytte, boccia och mattcurling. Ett 50-tal besökare kom för att testa olika sporter under öppet hus på lördagen.

– Handikappidrott är jätteroligt. Jag och Matilda kom hit som första besökare och vi har blivit kvar, säger Catarina Tylleskär.

Stämningen var på topp i Svegs sporthall när länets handikapp-idrottsförbund arrangerade en prova-på-dag för alla. Bäckedalseleverna Catarina Tyllerskär och Matilda Jonsson har själv inga handikapp. Men de trivdes så bra att de stannade hela dagen.

– Jag har skjutit mycket hemma i Trångsviken. I mån av tid skulle jag kunna tänka mig att vara ledare, säger Matilda Jonsson.

Flera tog chansen att få expertråd av den tvåfaldige landsettan i stående bågskytte, Zandra Reppe.

– Nästa VM är jag kvalificerad till det svenska teamet. Vi är tre stycken som får åka, säger hon.

Trots att Zandra Reppe är rullstolsbunden tävlar hon utan handikapp och är en av världens bästa stående skyttar.

– Jag är imponerad. Du har det i blodet, säger hon till Kristina Lind.

Kristina Lind från Sveg berättar att även hon tävlade i bågskytte tidigare, innan bilolyckan. Det här är första gången hon skjuter från rullstolen.

– Det känns normalt, säger hon efteråt.

Hon skulle gärna vilja börja med bågskytte igen om det fanns en förening.

– Det finns gott om skytte- instruktörer men ingen skytteklubb här. Vi måste få tag i föreningar, säger Lars Lundqvist, J/H handikappidrottsförbund.

Han berättar att handikappidrotten är eftersatt i kommunen. Det finns ingenting. Därför drog förbundet igång projekt Härjedalen i våras.

– Vi är här för att kartlägga vad det finns för något behov. Finns behovet är det vår uppgift att skapa föreningar, säger Kent Carlsson.

Målet är att de ska arrangera flera prova-på-dagar i Härjedalen framöver. Bland annat kommer de att ordna en helg med skidåkning i Sveg i början av nästa år. Då blir det både längskidor och utförsåkning med ledsagning. Även curling finns med på deras agenda.