Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prototype Som ”Spider Man 2” och ”Hulk” fast med nya krafter

(Radical Entertainment/Activision) Ålder: 18+ Format: Multi Genre: Sandboxaction

Annons

Betyg: 4 Det ska vara en superhjälte i ”sandlådan” i sommar. Under försommaren släpptes Playstation 3-exklusiva ”inFamous” som lät spelaren spela hjälte eller skurk med elektrifierade krafter i en öppen stad.

Nu kommer Activisions bidrag till genren i form av ”Prototype”, som också introducerar en nykläckt antihjälte som är ett vandrande terrorhot.

Huvudpersonen, Alex Mercer, vaknar upp på ett bårhus i företaget Genteks laboratorium på Manhattan, New York. Den chockade labbpersonalen kallar in militären som genast försöker avrätta Mercer utan att ställa några frågor.

Alex lyckas fly och upptäcker att han har begåvats med, minst sagt, speciella förmågor.

Nu måste han gå till botten med vad som hänt och vem som ligger bakom attentatet. Problemet är bara att han har drabbats av minnesförlust.

Den som är bekant med Activision och Radical Entertainments tidigare superhjältespel kommer genast att känna igen sig.

Spelet blandar nämligen ”sandbox”-upplägget från ”Spiderman 2” och Radicals ”Hulk”-spel. Precis som Marvels gröne superhjälte så kan Alex Mercer springa uppför skyskrapor och göra sjumilahopp. Dessutom så gör han det på ett Manhattan, som känns som taget ur något av ”Spiderman”-spelen.

Men hjältekrafterna slutar inte där. Mercer kan, efter att ha absorberat olika krafter, förvandla sin kropp till ett dödligt vapen.

Bland talangerna finns möjligheten att förvandla sina händer till jättelika klor, snärtande piskor, sköldar eller jättelika hullingförsedda spetsar.

Han kan också anta andra människors skepnad genom att förtära deras kroppar. Den sistnämnda egenskapen visar sig vara högst användbar då det gäller att infiltrera fiendens baser och forskningsanläggningar. Den gör också att Alex kan pussla ihop sina minnen eftersom han också absorberar sina offers minnesfragment.

De olika krafterna är spelets styrka och bjuder på en uppsjö av möjligheter att tackla de olika uppdragen. Allt är också väldigt snyggt illustrerat, även om grafiken i grunden är ganska enkel.

Precis som i ”Spiderman 2” så finns det gott om uppdrag. Det finns dels de som för handlingen framåt och rena bonusuppdrag som man utför för att utveckla sin karaktär.

Helheten känns riktigt lyckad. Ibland kan man känna att en del av sidouppdragen känns likartade, men med tanke på hur mycket här finns att göra så får man helt klart valuta för pengarna.

Gillade du ”Hulk” och Activisions ”Spider Man”-serie så kommer du att få många timmar av superhjälteaction i toppklass.

”Prototype” är, helt enkelt, sommarens stora actionhit för den som gillar superhjältar i öppen stadsmiljö. Missa det inte!

Mer läsning

Annons