Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protesterna mot Swedbank ökar

Swedbank i Strömsund, en av pionjärerna att avskaffa sedlar och mynt, backar inte trots protester från kunder, kommun och Svensk Handel.

Gladast är nog Handelsbanken.

Protesterna haglar sedan Swedbank i Strömsund aviserat att de upphör med kontanthantering.

Samtliga politiska partier i kommunstyrelsen står eniga bakom den skarpa skrivelse som Swedbank fått ta emot. Kunder skriver kritiska Insändare och kommentar, många hotar att byta bank.

På fredag upphör kontanthanteringen. Det beslutet står fast, säger Bengt Wiklander, chef för Swedbank i Strömsund. Han kommer just ifrån Rossön, dit han kallats av PRO för att informera om förändringen.

Var ni överens när du for därifrån?

– Nja, jo, jag tror att det går att hitta bra alternativa lösningar i de flesta fall.

Strömsund blir bland de första av Swedbanks kontor som slutar med kontanter, varför?

– Vi har i uppdrag att minska kontanthanteringen, och vi fann att det här datumet stämmer bra i vår planering.

Förändringen orsakas av tre grundbultar, säger Bengt Wiklander.

– Vi vill ha tid till rådgivning, minska säkerhetsriskerna och minska kostnaderna.

Handen på hjärtat, är det inte sista skälet som är viktigast?

– Nej, vi har brist på tid till kundmöten, och vi är faktiskt inte alldeles hotlösa i Strömsund. Det uppstår en och annan pressad situation.

Kommunstyrelsen pekar bland annat på att småföretagarna drabbas extra hårt då den dåliga mobiltäckningen inte tillåter kortterminaler. Bengt Wiklander menar att Telia naturligtvis måste sköta sin del av samhällsuppdraget.

– I det sammanhanget är kontanter ett litet problem, jämfört med trygghetslarm och hemtjänst.

Bengt Wiklander tror inte att kontanterna försvinner i samhället, men sedlar och mynt kommer att hanteras av butikerna i stället för av bankerna, vilket han tycker är bättre.

– Vår idé är att de kontanter som finns ska cirkulera.

Hur går det för barn som sparat i spargrisen?

– De kan gärna ha spargris, men föräldrarna får samla mynten i papprör och växla in dem på affären.

Vet ni ens om butikerna ställer upp?

– Nej, det vet vi förstås inte.

Svensk Handel kräver skriftligt att banken tar sitt ansvar i stället för att lämpa över det på butiker, restauranger och andra företag "som tvingas agera bank". "Allvarligast är utvecklingen på mindre orter..."

Svensk Handels styrelseordförande, Christian W Jansson, anser att bankens vägran att hantera kontanter är helt fel väg att gå.

– Om bankerna vill minska kontanterna i samhället bör de sänka sina avgifter för kortbetalningar och på andra sätt stimulera alternativa betalningssätt.

Några kan i alla fall glädja sig åt Swedbanks beslut, som Handelsbanken i Strömsund där man märker en tydlig tillströmning.

– Vi får mycket förfrågningar och vi har fått många nya kunder den senaste tiden, säger kontorschefen Lars-Erik Olsén.

Lars-Erik Olsén försäkrar att Handelsbankens kontor i Strömsund, Hammerdal, Hoting och Backe ska vara kvar ograverade och att man fortsätter att hantera kontanter på alla ställen, precis som förut.