Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protesterade mot väg – förstörde elstolpe

En 70-årig man från södra Sverige ville markera för Svenska kraftnät att de inte hade rätt att dra en väg över hans mark. Därför klippte han av tolv trådar i ett stag på en stolpe i en av bolagets kraftledningar.

70-åringen berättar i förhör att han hade fått besök av Svenska kraftnät, som ville bygga en kraftledning som skulle gå direkt över hans mark. Han blev även erbjuden 300 000 kronor i kompensation från bolaget.

Han och de övriga markägarna i området sa nej till att det skulle byggas en väg. I januari 2009 byggdes vägen ändå.

I september 2012 klippte mannen av tolv av 19 trådar på en elstolpe i kraftledningen. Syftet var enligt honom att markera för Svenska kraftnät att han ville se ett markupplåtelseavtal och ett vägavtal.

Enligt 70-åringen fanns det ingen risk för att stolpen skulle haverera. Han är utbildad teknisk ingenjör och har gått gymnasium med inriktning på elkraft. Han ringde till Svenska kraftnät direkt efter att han hade klippt av trådarna.

En anställd på bolaget uppger i förhör att stolpen som mannen klippte sönder trådarna på är en utlandsförbindelse till Norge och används för import och export av el i Norden. Stolpen tillhör stamledningen som ingår i stamnätet, vilket är ryggraden för all elförsörjning i Sverige. Stolpen lagades provisoriskt och efter en månad var den fullt reparerad.

Tingsrätten bedömer att eftersom mannen kontaktade elbolaget direkt, som åkte och lagade stolpen provisoriskt och det inte förelåg någon risk för haveri av stolpen eller närliggande stolpar, ska 70-åringen dömas för skadegörelse av normalgraden. Påföljden blir villkorlig dom.