Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Protester mot diskriminerande flyglinje

Landstingsstyrelsen anser att det är diskriminerande att rullstolsburna människor nekas att ta direktflyget mellan Östersund och Umeå.

På ett extra insatt landstingsstyrelsesammanträde på tisdagen bestämdes att politikerna tillsammans med handikapporganisationerna i länet ska skicka en kritisk skrivelse till både Trafikverket och Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Det är märkligt att staten upphandlar flyg utan att följa regelverket som säger att tillgänglighet ska finnas för alla i samhället. Nu gör vi den här skrivningen för att få till en ändring, säger landstingsrådet Harriet Jorderud (S) i ett pressmeddelande.

– Det är inte acceptabelt att en grupp i samhället ska stå utanför möjligheten att resa till Umeå direkt från Östersund. Att ta ett flyg via Stockholm kostar både mer och tar längre tid, dessutom hinner man inte resa över dagen i båda riktningarna.

Det är Trafikverket som gjort upphandlingen av det flygbolag som ska sköta sträckan Östersund-Umeå, en flyglinje som ska användas för sjukresor mellan Östersunds sjukhus och Norrlandsuniversitetssjukhus i Umeå.

Men flygbolaget har ingen kabinpersonal på sina plan och tar därför bara emot resenärer som själva kan ta sig ombord på planet.

– Människor som av olika anledningar är rullstolsburna har alltså inte möjlighet att nyttja flyget. Vi menar att det här leder till diskriminering och att det strider mot regeringens transportpolitiska målsättningar, fortsätter Harriet Jorderud som även ser andra brister med upphandlingen på linjen.

– Kapaciteten på planen är så liten att det i många fall verkar som att resenärerna får resa via Stockholm för att ta sig till Umeå med flyg. Platserna blir fort slutsålda eftersom flygplanen är så små.