Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prostituerade förhörda om sexköparnas pengar

Tämligen många insättningar har gjorts på den 39-årige kopplerimisstänkte mannens privata konto.

Men det är oklart hur stor summa han ska ha fått från kvinnorna när de sålde sex.

Annonser, bokning och pengar från sexköpare löper som en röd tråd genom kopplerihärvan. 39-åringen misstänks ha haft ett finger med i det mesta som hallick.

Ingen del av bevisen står på egna ben men tillsammans är bevisningen stark, enligt åklagare Anna Uddenberg som hävdar att 39-åringen tagit hand om 30 procent av inkomsterna.

I går förekom förhör i tingsrätten, med kvinnor som varit prostituerade.

Advokat Johan Sterner försvarar den misstänkte 39-åringen.

• Att det inte finns någon konkret summa i utredningen som visar hur mycket han ska ha tjänat på det här hur ser du på det?

– Jag vet inte om det är ett problem för försvaret eftersom jag anser att det är en svaghet för åklagaren, säger Johan Sterner.

Han konstaterar att det här med summor kan vara ganska viktigt i samband med andra typer av brott.

– I praxis brukar man tala om att det ska vara 200 000 kronor för att det ska vara grov stöld. Här säger åklagaren bara att det är frågan om betydande vinning men har ingen summa, säger han.

Enligt Johan Sterner har de två kvinnor som bott tillsammans med 39-åringen uppgett att de inte gett honom några pengar från prostitution.

– Det är en av de svagheter jag ser.

• I utredningen får mannen frågor från polisen om att han ska ha fått pengar för någon form av ersättning. Går det att säga att det är ersättning för hyra men inte ersättning från prostitution?

– Det finns ett rekvisit i lagstiftningen som säger att om man fått ersättning så ska den vara otillbörlig. Då kan man funder över ifall det är otillbörligt om man bor tillsammans med någon och betalar hyra, säger Johan Sterner.

– Även om de pengarna skulle komma från intäkter från prostitution är det otillbörligt då att någon betalar hyra? frågar sig Johan Sterner.

Hur man än vrider och vänder på det här så har andra kvinnor, som hördes i rätten i går, berättat att de gett 39-åringen pengar. Enligt den ene gav hon honom upp till 1 700 kronor och den andre omkring 6 000 kronor.

– Lägger du ihop det här med de två kvinnor som bott med honom och som säger: ”vi tar våra pengar och skickar dem till våra familjer i våra hemländer”, är det ändå frågan om att 39-åringen gjort betydande vinning? undrar Johan Sterner och skickar frågeställningen vidare till domstolen.

– Jag kan bara konstatera att ingen av de två kvinnor som bott tillsammans med honom sagt att de gett honom några pengar.

• Annat än pengar till hyra då?

– Ja, de säger i princip samma sak. En av dem, en thailändsk kvinna, förekommer i ett videoförhör som håller på upp till fyra timmar. Hon är ordentligt pressad och vidhåller ändå sin berättelse om att pengarna skickats hem. Det är grunden till att de hållit på, säger Johan Sterner.

I ett förhör med 39-åringen framgår att polisen noterat tämligen många överföringar till hans privata konto varje månad, utan att pengarna han fått i bidrag räknats in.

Enligt 39-åringen handlar det i huvudsak om pengar han själv satt in, efter att han tidigare tagit ut dem. Pengar som delvis ska ha använts till spel och vid behov av att betala räkningar satte han tillbaka belopp.