Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Projektgrupp ska lösa parkeringsproblemen i Åre

Parkeringsproblemen i Åre by fortsätter. För att komma tillrätta med det har en särskild projektgrupp bildats.

Det handlar om Åres bykärna, området mellan Frönäset och Kallströms väg, där man från kommunens sida måste få smidigare parkeringslösningar för personbilar, varutransporter, taxi-, transfer samt busstrafik. Tidigare parkeringsutredningar har inte lyckats lösa problemen.

– Utvecklingen av Åre by hämmas av att bilarna inte får plats i centrala byn. Detta ger i sin tur problem i form av trängsel och störningar. Det krävs smarta kollektiva lösningar, till exempel transfer till buss och tåg och att vi planerar trafikflödena på ett bättre sätt, säger Ida Thuresson, översiktsplanerare på Åre kommun.

Hon berättar att man från kommunens håll vill skapa en attraktivare och mer utvecklingsbar by där är parkerings- och flödesfrågorna är viktiga pusselbitar.

– Och bilar som åker runt för att leta parkering är inte heller bra för luftkvaliteten, som i Åre kan jämföras med stadsmiljö, säger Ida Thuresson.

Inför morgondagens kommunstyrelsemöte hoppas projektgruppen som består av Magnus Dahlin, strategi - och utveckling, Karin Söderberg, mark- och exploateringsingenjör, Tobias Hammarberg, tekniska avdelningen, Karin Estensson, trafikhandläggare samt Ida Thuresson få mandat för att starta projektet.

– VI har inte satt någon tidsplan. Det här är komplext och en hel del juridiska frågor måste lösas, säger Ida Thuresson.