Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Projektet som ska minska kostnader

På fyra år har ortopeden minskat sitt underskott från 30 till sex miljoner. Dessutom minskar köerna.

Om knappt två veckor tas ett viktig steg i förbättringsarbetet där idéer i ett nytt sätt att arbeta i bästa lean-anda startar.

Annons

– Underskottet har minskat framförallt att vi klarar av att operera höft- och knäproteser inom tiden för vårdgarantin och inte behöver skicka patienterna till andra sjukhus, säger områdeschefen Ulla Schill

För drygt ett år sedan startade ortopedprojektet. Men redan våren 2012 började Ulla Schill och hennes medarbetare att grunna på hur tillgängligheten skulle bli bättre.

– Vi tittade på flödena, hur vårdplatserna skulle räcka till och tillgängligheten förbättras med en begränsad summa pengar. Vi gjorde stora förbättringar under 2010-2011 men det räckte inte, säger hon.

Då fick de idén att rigga för en förstudie och Ulrica Jönsson, som till vardags arbetar som vårdutvecklare, fick uppdraget som projektledare.

Ortopeden är den avdelning på sjukhuset som ständigt har ifrågasatts eftersom underskotten varit stora och vårdköerna långa.

– Vi har varit det svarta fåret under många år, säger Ulla Schill. Vi hade underskott under åren 2009 och 2010 som var lika stora som hela centrumets är i dag.

Nu minskar köerna och underskottet minskar liksom sjukskrivningarna hos personalen.

Ulrica Jönsson säger att Ulla Schill och hennes företrädare hade arbetat fram en mognad bland medarbetarna om en förändring redan när hon kom in, vilket gjorde jobbet lite lättare.

Det handlar om en stor omorganisation. Helt omedvetet började då ortopedens resa mot att arbeta i lean-anda, ortopedprojektet.

– Det fanns många idéer från läkare, sköterskor och andra och en stor ambition att arbeta på ett annat sätt. Men helhetssynen saknades, säger Ulrica Jönsson.

Hon säger att det blev jobbigt för många att sätta sig ner i tvärprofessionella träffar och diskutera hur olika frågor kan lösas. Då upptäcktes också hur långt från varandra de faktiskt stod.

Projektet har sett till att medarbetarna fått tid avsatt till att träffas, även om vardagen varit pressad.

Förstudien var väldigt viktig för projektet framskridande, slår Ulrica Jönsson fast, även om hon till en början var ganska så ensam om att tycka det.

– Det är också viktigt för att se och ta tillvara förändringsviljan hos personalen, för finns inte den är det ingen idé att påbörja arbetet ens. Hela tiden är det patienten som ska vara i fokus.

Tillgängligheten är jätteviktig och den fixar inte ortopeden, men det har blivit bättre. Nu ska idéerna införas i verksamheten och redan den 11 november är det skarpt läge.

Då slås ortopedavdelningarna 209 och 409 ihop till en avdelning där fyra team bildas, två akuta team, ett orto-geriatriskt och ett för planerade operationer. Bemanningen anpassas och personalen kommer att rotera mellan avdelningarna.

Ronderna kommer att vara under en bestämd tid, en timme varje dag, och då finns det också utrymme för sjuksköterskorna att ta ut sina raster, något som inte är självklart i dag.

Receptet är att medarbetarna är delaktiga, tar ett ökat ansvar och agerar och har en ökad förståelse för helheten. Gamla "surdegar" angrips på ett nytt sätt.

Vinsten blir arbetsmiljöförbättringar för personalen, kortare väntetider för patienterna och bättre ekonomi.