Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Projektet Nort East Cargo Link II har påbörjats

Projekt som ska förverkliga en öst-västlig transportkorridor genom Mittnorden med förbindelser till Storbritannien, centrala Europa och Ryssland har påbörjats. Länsstyrelsen i Västernorrland har huvudansvaret och bland samarbetsparterna återfinns Jämtlands länsstyrelse och landsting.

Just nu är projektet Nort East Cargo Link II, NECL II, i en förberedelsefas och rekrytering av en projektledare samt en administratör står på agendan. Rekryteringen ska vara klar till hösten och sedan kommer arbetet med att skapa en öst-västlig transportkorridor pågå i tre år. NECL II har 23 samarbetspartners och kommer kosta omkring 30 miljoner kronor att genomföra.

– Projektet handlar om att utveckla godstransportskorridoren och på så sätt underlätta för godstransport i öst-västlig riktning, säger Nina Loberg, sektionschef samhällsplaneringen på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Det går redan i dag godstransport i öst-västlig riktning men transportmöjligheterna måste förbättras då vägarna är hårt ansträngda framförallt i norra Europa. Målet med projektet är att många transporter ska kunna kortas ner då de i stället för nord-syd kan gå öst-väst och att förbindelserna mellan godstransporterna, tåg och sjöfart ska förbättras.

– NECL II kommer innebära mer effektiva transporter, mer kontakter och affärsmöjligheter. Att godstransporten kommer att kunna kortas ner och fungera bättre tillsammans med tåg och sjöfart innebär även förbättringar för miljön, säger Nina Loberg.