Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Projektet är helt åt helsike"

Motståndet mot den planerade vindkraftparken i Gräftåvallen är starkt. Nu börjar motståndarna vädra morgonluft.
– Jag tror ingen kan vara så dum att de fortsätter driva en linje som är helt åt helsike, säger Lars Jonsson, husägare i Gräftåvallen.

Annons

Länstidningen har i flera omgångar rapporterat om den massiva kritiken mot den planerade vindkraftparken i Gräftåvallen. Tidigare i sommar visade det sig att Bergs kommuns översiktplan för vindkraft krockar med översiktsplanen för Gräftåvallen. I planen för stugbyn står det att vindkraft inte får förekomma närmare än tio kilometer från Gräftåvallen medan det i vindkraftplanen står att ett område som ligger fyra kilometer från byn är lämpligt för vindkraft.

– Det påpekade vi redan för två år sedan när det kom till vår kännedom, säger Karl-Johan Winberg, ordförande för stugägarföreningen i Gräftåvallen.

Detta har gjort att översiktsplanen måste göras om. Därför blir processen lika som om en helt ny plan skulle göras. På söndagen fanns Bergs kommuns miljö- och byggchef Cilla Gauffin på plats i Gräftåvallen för att berätta hur arbetet med planen ser ut. Fyra politiker medverkade också, kommunstyrelsens ordförande Karin Paulsson (S), Dan-Olof Westberg (C), Bo Karlsson (C) och Peter Henricsson (politisk vilde).

Ett hundratal åhörare besökte mötet, En av dem var Lars Jonsson, som delar sin tid mellan Gräftåvallen och Östersund. Han var nöjd med mötet.

– Det var bra diskussion och många välgrundade argument. Förra gången vi hade möte var det många som var uppjagade och det var bitvis ganska hetsig stämning.

Han var inte imponerad av politikernas argument för vindkraftsetableringen.

– Egentligen hade de inga bra argument för varför vindkraftparken ska ligga här. Det känns lite som att de återigen blir tagna på sängen och överraskade över att det kommer så massiv motargumentation. Med tanke på vad som sades tror jag att de har fått en del att tänka på nu när det görs om.

Lars Jonsson tycker att det saknas skäl till att lägga en vindkraftpark i känslig, fjällnära natur.

– Bergs kommun kör hårt i sin kommunikation utåt att det är en turistkommun, att man kan uppleva tystnad, orörd natur och vacker fjällmiljö. Nu tänker de helt omintetgöra de möjligheterna till rekreation. Jag har väldigt svårt att se vilka drivkrafter som finns bakom, att man ska ha vindkraftparken just här.

Han tillhör den majoritet av stugägare som motsätter sig vindkraftparken, och Lars Jonsson tror att möjligheterna finns att projektet stoppas.

– Jag tror faktiskt det. Jag tror ingen kan vara så dum att de fortsätter driva en linje som är så tydligt åt helsike. Det är inte värt att göra den resan.

Karl-Johan Winberg är mer försiktig när det gäller framtiden för det planerade vindkraftprojektet.

– Det är väldigt svårt att säga, det är en lång process. Det kan ta upp till fyra år innan det blir ett klubbat beslut, mycket kan hända på vägen.