Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Programmet klart för Stöde musikvecka

Sommaren 2010 hålls musikveckan i Stöde för femte gången. Måndag 26 juli till lördag 31 juli fylls Stöde av musik i alla former i arrangemang av Kulturföreningen Stödekult.

Konstnärlig ledare är som vanligt bygdens son, pianisten Lars Jönsson, som sedan länge bor och verkar i Stuttgart. Med sig brukar han varje år ha en handfull kammarmusiker från Centraleuropa. I år är de pianisten Dunja Robotti, sopranen Gudrun Ingimars, flöjtisten Veronika Fuchs, violinisten Matthias Neundorf och cellisten Mario De Secondi.

Fokus i programmet ligger på kompositörerna Robert Schumann och Frederic Chopin, eftersom det i år är 200 år sen de föddes. Varje år har musikveckan en huskomponist och i är det pianisten och kompositören Urban Östlund, bördig från Alnö, verksam vid Mozarteum i Salzburg, som levererar ett verk till musikveckan. Man engagerar också så kallade "hemvändare”, duktiga dansare, musiker och sångare med uppväxt i Stöde. En orgelkonsert med domkyrkoorganisten i Härnösand Fredrik Sixten ges i Stöde kyrka.

På programmet står workshop för unga och vuxna med afrikansk musik och dans och en kvällskonsert med musikern Edo Bumba och den kenyanska gruppen ”Sauti Sol”, för alla från 8 år och uppåt.

Två stora svenska artister i olika genrer gästar Stöde under veckan. Det är Nils Fläcke, en av Sveriges namnkunnigaste dragspelare och bluessångare Claes Janson. Men det blir också svensk folkmusik med Lekare Jan som spelar olika slags pipor och små rytminstrument och berättar om den medeltida musiken.

Parallellt med musikveckan hålls barnkörläger på Hemgården i Stöde.

Vill du veta mer för att besöka Stöde musikvecka finns information på www.stodemusikvecka.nu

Lena Byström