Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Prognosen: Inga maktförskjutningar

Socialdemokraterna kommer även i år att dominera EU-valet i länet. Och Norrlands ende EU-parlamentariker, Jens Nilsson (S), sitter i orubbat bo - om man får tro prognosen.

Moderaterna, Miljöpartiet och Centerpartiet gjorde ett hyfsat EU-val 2009. Vänsterpartiet tappade dock greppet fullständigt om väljarna vilket även 2004 års maktfaktor, EU-kritiska Junilistan, gjorde.

Socialdemokraterna gjorde däremot ett superval, om man får använda uttrycket detta så kallade supervalår 2014.

Sossarna gick från 24 procent av länsväljarnas röster 2004 till 35 procent av väljarstödet 2009 och det verkar inte vara något som tyder på att maktbalansen kommer att rubbas.

Östersunds förre kommunalråd, Jens Nilsson (S), den ende EU-parlamentarikern norr om Solna, förutspås också att sitta kvar.

– Jag skulle tro det. Har man som Jens haft en lång karriär i Östersund och är en person som har jobbat väldigt mycket för Jämtland, så skulle jag tro att han även den här gången kommer att dra flest röster, säger Marie-Louise von Bergman Winberg, professor emerita i Statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

På torsdagskvällen stod det förövrigt klart att länsborna förtidsröstar mer än vid något annat EU-val. Samtliga kommuner i länet redovisar rekord i förtidsröster – Åre är enda undantaget.

# Fler förtidsröstar. Hur ska man tolka det?

– Jag skulle tro att man märker ett större intresse men också en större polarisering. Det är fler partier som på allvar ger sig in i EU-frågorna, men det är också en följd av supervalåret. Folk är medvetna om att det är val i höst och har på sätt och vis möjlighet att sätta en första markering, en prognos, om hur det går i höst. Därmed blir väljarna mer intresserade, även i EU-kritiska Jämtland.

# Junilistan var ett parti som var att räkna med vid tidigare EU-val. I år verkar de inte med på banan alls. Senaste prognosen pekar på någon tiondels procents väljarstöd.

– Nej, de är inte med på banan. Det har hänt flera gånger att jag har intervjuats av er i media och där jag har sagt att det är så här med populistiska partier: Upp som en sol och ner som en pannkaka. Problemet är att de måste ta ställning till alla politikområden och politiska frågor. Det räcker inte med att säga att man säger nej till EU eller är emot EU i största allmänhet. EU-kritiker finns ju i alla partier. Det gäller inte minst SD. Deras budskap är inte nytt.

# Vad tror du om Sverigedemokraterna i EU-valet?

– Man kan utan vidare säga att det är oerhört oklart till vilken gruppering de kommer att ansluta sig. Deras tyngd är ju marginell om de inte har ett större block som faktiskt anger tonen. Jag är rädd för att det kommer att vara mycket av en ropandes röst i öknen.