Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Proffsig hyllning till naturen

På Svenssons Ramar fortsätter Östersunds kollektiva grafikverkstad sin jubileumsutställning för att fira att Grafiska Sällskapet fyller 100 år.

Annons

 Sedan i lördags är det Anki Hallqvist som ställer ut.

För ett år sedan var Anki Hallqvist min projektelev på Östersunds Konstskola. Det är därför roligt att följa hennes konstnärliga utveckling och engagemang för konsten.

Hon har sedan hon slutade på konstskolan haft fullt upp med egna utställningar samt startat eget galleri och skulpturstig i Lockne. Som om inte detta vore nog studerar hon också till bildterapeut på Österlen.

Men nu till utställningen på Svenssons Ramar. Anki Hallqvist är lite tillbakahållen i titlarna, några nycklar ges inte utan titlarna är mera fokuserade på tekniken. Vilket är synd eftersom hon förmodligen inte är där och kan svara på frågor dagligdags.

Kring verket Serigrafi berättar hon:

– Här har jag lagt ihop två bilder. En på en vit tulpan och sedan ett kärnkraftverk.

Den vackra bilden blir med ens otäck men fortfarande vacker. Jag ser ett rökmoln som så ofta förknippas med kärnvapen och våld.

Anki fortsätter:

- Mina äldsta döttrar bor nära ett kärnkraftverk och det ger mig en olustkänsla. Jag är inte alls nöjd med det läget – läcker det ut något?

Jag förstår hennes oro, ämnet känns dagsaktuellt. Anki Hallqvist har ett djupt budskap med sin konst och jag kan också se hennes kärlek till naturen i bilderna.

Varje dag promenerar hon på sin skulpturstig där konstnärers verk samsas med naturens skulpturer som säkert skapades samtidigt som Locknesjön. Jag kan se att naturen har påverkat hennes bilder genom organisk färgpalett men även med former från stenarna.

En fin och proffsig hyllning till naturen.

Linda Petersson