Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Proffsen betygsätter årets spel

/
 • Gediget och riktigt roligt. Robert Hamberg, Sara Hamberg och Tomas Brink gillar spelet Bezzervizzer skarpt. Foto: Henrik Flygare
 • •The t-shirt game
Fabrikat: Tactic
Antal spelare: 3+
Ålder: 12
Spelidé: Para ihop slogans med bilder på t-shirts. Försök få till den roligaste kombinationen för att få domaren att välja just ditt förslag.
Kommentarer: Bitvis roligt men enformigt i längden. Det borde finnas fler slogankort för att hålla i längden. Lämpar sig bäst för en yngre grupp spelare. Känns också lite billigt med tunna, sladdriga spelkort.
Betyg: 2
 • •Spelets namn: Pop & rock frågespel om svensk musik
Fabrikat: Tactic
Antal spelare: 2-6
Ålder: 14+
Spelidé: Spelarna ska svara på frågor inom sex kategorier om svensk musik. Om man har bra koll på både dagens musik och gamla vinylskivor kan man bli mästare på svensk pop. 
Kommentarer: Samma upplägg som många andra frågespel och det är inget originellt med spelidén. Bra spann på frågorna, men tråkigt att vissa kategorier är sponsrade av kommersiella radiokanaler. Ett förslag på ett alternativt spelupplägg är att man bara behöver klara fyra av sex kategorier för att börja gå mot mål. Skapar bra allmänbildning om svensk musik. 
Betyg: 3
 • •Spelets namn: Bezzerwizzer
Fabrikat: Bezzerwizzer
Antal spelare: 2+
Ålder: 10+
Spelidé: Frågespel för hela familjen där ens kunskap sätts på prov inom allt mellan himmel och jord. Men akta dig, bezzerwizzern kan vara framme och stjäla din fråga eller så tar någon din favoritkategori. 
Kommentarer: Roligt att man kan välja att spela i lag, det blir lite mer tävling då. Ganska enkla regler och passar hela familjen. Det blir roligare ju fler man är. Bezzerwizzer har förfinat TP-upplägget och lyckats väldigt bra. Julklappstips!
Betyg: 4
 • •Spelets namn: Qube
Fabrikat: Alga
Antal spelare: 2-6
Ålder: 10+
Spelidé: Svara på tio snabba frågor utan att säga ja, nej, upprepa fråga eller upprepa fråga eller upprepa tidigare svar. Samt inte tveka. 
Kommentarer: Enkel, snabbt och roligt med samtal och skratt. Lämpar sig för fest så som familjemys. Lättförstådda regler och smidigt upplägg.
Betyg: 4
 • •Spelets namn: Hjärnsläpp
Fabrikat: Tacktic
Antal spelare: 3-6
Ålder: 18 år

Spelidé: Ett traditionellt frågespel

Kommentarer: Man kommer fort in i spelet och dess regler. - men många av frågorna är djupa och i många fall väldigt personliga. Spelet är väldigt avslöjande och plockar fram många dolda sidor hos speldeltagarna. Viktigt att spelarna kring bordet känner varandra mycket väl. Risken är annars att det kan bli riktigt pinsamt. En liten detalj: I stället som i andra frågespel där frågeställaren, den som läser frågan, alltid sitter till höger har man här i stället valt spelaren till vänster. Den lilla detaljen kan vara irriterande. En omgång tog 2,5 timme, lite väl lång tid. Hjärnsläpp är inte alls likt något annat.
Betyg: -4
 • •Spelets namn: Prova vin
Fabrikat: Tactic
Antal spelare: 4-8
Ålder: 18 år

Spelidé: Tanken är att spelarens kunskaper om vin efter några spelrundor ska höjas. Spelet är anpassat både för nybörjaren och även den lite kunnigare vinkännaren.
Kommentarer: Spelet går ut på att bedöma ett antal viner från olika länder. Spelkonstruktörerna borde ha skapat fler frågetillfällen. Dessutom är tiden att svara på frågorna allt för knapp. Spelet är bra för den som vill lära sig lite mer om viner, dess karaktär och ursprung. Ingen risk att spelet blir långtråkigt. En runda går relativt snabbt. Risken att det dricks allt för mycket vin är liten.
Betyg: 3+
/Lennart Mattsson
 • Lösa delar. Spelet Bezzerwizzer kan sättas ihop till en traditionell spelplan, eller tas isär om spelarna sitter långt ifrån varandra. Ett stort plus tycker våra proffsspelare på Styx.
 • Robert Hamberg har jobbat på fritids under många år. Han vet därför vilka spel som går hem hos unga.
 • Gediget och riktigt roligt. Robert Hamberg, Sara Hamberg och Tomas Brink gillar spelet Bezzervizzer skarpt. Foto: Henrik Flygare
 • Dotto – the dice race
Fabrikat: Tactic
Antal spelare: 2-5
Ålder 6+

Spelidé: Man ska använda de färgglada tärningarna för att lägga samma mönster som på kortet och det ska gå fort för det är på tid. Den som lägger tärningarna när tiden tar slut blir av med en bricka. Den som först blir av med sina brickor förlorar.
Kommentarer: Ett enkelt och snabbspelat spel. Blev populärt direkt hemma hos oss.
Betyg: 4
 • Titta och hitta
Fabrikat: Alga
Antal spelare: 2-6
Ålder 4+

Spelidé: Vänd upp korten så fort du kan och leta efter djuret som jamar, eller hitta fyra kort med fönster. Ju fortare du hittar rätt bild desto flera poäng får du. Spelaren med flest poäng vinner.
Kommentarer: Ett superenkelt spel för de minsta som de lär sig direkt. Roligt att det är på tid. Spelets längd kan man avgöra genom att bestämma hur många omgångar man ska spela.
Betyg: 3

Årets sällskapsspel har tydlig fokus på familjen och är anpassat för många olika åldrar.

Annons

 Det tycker Tomas Brink, Sara Hamberg och Robert Hamberg i Östersunds spelförening Styx, som har tillbringat många kvällar tillsammans vid köksbordet även denna säsong.

Mer läsning

Annons