Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Professor om resultatet: En radikalisering

Över hela Europa har partier med tydliga profilfrågor och EU-skepsis skördat framgångar.
– Det är så att säga kritik mot etablissemanget, säger Lars Nord, professor och demokratiforskare vid Mittuniversitetet.

Annons

I Sverige hade Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna stora framgångar under EU-valet på söndagen.

Professor Lars Nord vid Mittuniversitetet, som forskat på val och valrörelser, ser en trend i årets EU-val.

– Det är en så att säga kritik mot etablissemanget. Både i Europa och i Sverige. I Europa är det framför allt partier på högerkanten som gått framåt. I Sverige är det partier både till höger och vänster.

Kan man säga att det blivit en radikalisering av politiken?

– En radikalisering kan man utan tvekan prata om.

Feministiskt initiativ, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna skiljer sig på många sätt ideologiskt. Men är det något som partierna har gemensamt som kan förklara framgångarna?

– De har det gemensamt att de alla har en tydlig profilfråga. Något som är intressant är att inför valet så har alla (experter) pekat på att det är för många arbetslösa och att den frågan blir viktig. Men de områden som de här partierna profilerar sig på tyder på något annat.

Moderaterna backar kraftigt.

– Man har haft två mycket framgångsrika val bakom sig. När Sverige gick igenom en ekonomisk kris så hade Moderaterna trovärdighet och kunde ta tillvara på det. Men i det här valet har inte den frågan varit lika aktuell.

I många länder har valdeltagandet varit lågt.

– Det är alldeles uppenbart att det finns ett lågt förtroende. I Slovakien var det bara 13 procent som röstade. Där har valmanskåren demonstrerat genom att stanna hemma och inte gå till vallokalen, säger Nord.