Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problemfritt Sverige siktar på guld

En fjättrad ryggmärg och ett dopningsfall. I Paralympics för fyra år sedan gick nästan allting fel för rullstolscurlinglandslaget. Ändå blev det brons.

Nu har allting gått rätt.

Annons

– Så bra som vi är nu har vi nog aldrig varit. Går vi inte till slutspel är vi bara dåliga, säger Glenn Ikonen, lagets tvåa.

– Det är knappt så att man vågar säga det, men det känns som att vi har haft högre nivå än lagen vi mött under hösten, säger 60-åriga skippern Jalle Jungnell.

Medan de svenska OS-curlarna sopade hem medaljer både på dam- och herrsidan i Sotji har det svenska rullstolscurlinglandslaget laddat för att göra detsamma. Det mesta har den här gången gått enligt plan, till skillnad från Vancouver 2010 då det, i synnerhet för Jungnell och Ikonen, var problemfyllt värre.

Det började på hösten före spelen när Jungnell, lagets ankare, tvingades till akut operation för fjättrad ryggmärg – ryggmärgen höll på att växa samman med ryggraden. Den svåra operationen blev lyckad, men Jungnell kunde inte göra sig själv rättvisa under Paralympics och i stället fick Glenn Ikonen ett större ansvar. Det gick utmärkt – tills Ikonen fastnade i ett dopningstest för en otillåten blodtrycksmedicin och stängdes av.

– Då var det riktigt jobbigt. Men det har inte påverkat mig någonting nu. Och medicinen blev godkänd 2011, så den tar jag nu också. Nu har jag inga förbjudna medel i kroppen, säger Ikonen, som stängdes av i sex månader.

Trots alla besvärligheter blev det alltså svenskt brons i Vancouver. Vilket bådar gott inför årets Paralympics i Sotji, där Sverige inleder mot Finland på lördag. Tre av Sveriges spelare är desamma som 2010: Jungnell, Ikonen och Patrik Kallin. Nya i laget är Kristina Julander och Zandra Reppe från Östersund.

– Det senaste året har vi fått göra allt vi vill med förberedelser och så. Och nu är alla friska, vältränade och glada. Det är en helt annan grej, säger Jalle Jungnell och knackar snabbt tre gånger i träbordet framför sig.

– Men det är ju några dagar kvar.

Det svenska laget är rankat tvåa i världen, och slutade också tvåa på VM i Sotji förra året. Vann gjorde suveräna världsettan Kanada, som Sverige lyckades besegra tidigare i turneringen.

– Kanada har absolut respekt för oss. Jag har läst några artiklar under vintern där deras coach Joe Rea sagt att "Sweden gave us a run for the money" och att de måste se upp för oss, säger Jungnell.

Respekten är i högsta grad ömsesidig. I curling kan man i princip välja två spelsätt: antingen vill man ha många stenar i och runt boet, eller så vill man ha så få som möjligt. Sverige föredrar, med ett undantag, det senare.

– Spelar man öppet så avgörs det generellt på hur skicklig man är på att slå. Och vi tror att vi har så bra kapacitet att vi klarar att avgöra på skicklighet mot de lag vi möter, säger Jalle Jungnell.

Gäller det även mot Kanada?

– Nej.