Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Problemet är välkänt hos myndigheten

Post- och telestyrelsen är medveten om problemen med telefonin i norra delarna av Strömsunds kommun.

Enligt sin egen hemsida arbetar Post- och telestyrelsen med att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Att det är stora problem med telefonin i de norra delarna av Strömsunds kommun, där Härbergsdalen och Blomhöjden ligger, är ingen nyhet för myndigheten.

– Hela Strömsunds kommun har varit väldigt drabbad. Det är väldigt allvarligt med sådana problem som de har haft, säger Annica Bergman, avdelningschef på Nätsäkerhetsavdelningen.

Post- och telestyrelsen har identifierat problemen med telefonin i området och haft dialog med Telia om hur man ska lösa dem.

Myndigheten har också haft dialog med länsstyrelsen och Strömsunds kommun kring hur problemen ska kunna lösas. Det har även gjorts en lista på elva punkter som Post- och telestyrelsen tycker är viktiga åtgärder för att få till bättre mobiltäckning i hela landet. Listan har lämnats över till IT-minister Anna-Karin Hatt (C).

– Vi gör allt som står i vår makt för att hjälpa till, men i slutändan är ansvaret hos operatörerna, säger Annica Bergman.

Listan som har lämnats till IT-ministern innehåller bland annat förslag om "samhällsmaster" för att få bättre mobiltäckning, uppföljning av mobiltäckning genom tillsyn och mätning samt stöd till regionalt arbete med mobiltäckning.

När det gäller den indragna postutdelningen i Härbergsdalen har inte Lars Forslund, chef för enheten för posttillsyn, något att anmärka på när det gäller hur posten har skött frågan.

– Jag förstår att alla inte kan bli nöjda, men jag tycker att posten har meddelat det här i god tid. Dessutom har man haft dialog med kommunstyrelsens ordförande och kommunchefen, säger han.

Det finns inget i lagen som säger att man får ha ett maxavstånd till sin brevlåda. Däremot finns en princip att en lantbrevbärare inte åker en sträcka med mindre än två postmottagare per kilometer.

– Om den hade följts hade de här människorna inte kommit på tal att få post utkörd till sig, säger Lars Forslund.